BiH među najkorumpiranijim zemljama u Europi

Screenshot: Transparency International

BOSNA I HERCEGOVINA je prema indeksu percepcije korupcije među dvije najgore države u Europi, a katastrofalno stanje može se još pogoršati ako se postojeće političke blokade u zemlji dodatno zaoštre, upozorio je bosanskohercegovački ogranak organizacije Transparency International (TI). 

"Pitanje svih pitanja sada su predstojeći izbori. Apsolutni je prioritet da se stvore elementarni preduvjeti za održavanje izbora. Bez toga bi zemlja ušla u potpuni pravni i institucionalni vakuum u kojem bi bio doveden u pitanje daljnji opstanak države", izjavio je u Sarajevu Srđan Blagovčanin, predsjedatelj Upravnog odbora Transparency Internationala u BiH predstavljajući rezultate mjerenja indeksa percepcije korupcije (CPI) .

Hrvatska 47. 

BiH je zajedno s Albanijom na dnu ljestvice europskih država u kojima se mjeri CPI i te dvije države zauzimaju 35. mjesto na ljestvici, na kojoj je Hrvatska pozicionirana kao 47.

Takva pozicija BiH i Albaniju definira kao države s izrazito prisutnom korupcijom, u kojima se ne poštuju građanska prava i slobode, a vlast provodi represiju nad medijima i pokušava ušutkati one koji je kritiziraju. U izvješću TI upozorava i na stalne opstrukcije reformi koje bi trebale dovesti do transparentnijeg financiranja političkih stranaka te do poštenih izbora u BiH. 

Politička kriza

"Trenutačna politička kriza, koja produbljuje etničke podjele i ugrožava samo postojanje zemlje, podgrijava sumnje u to koji su interesi i motivi ključnih protagonista, jer skreće pozornost javnosti s kršenja ljudskih prava i blokira važne antikorupcijske reforme koje BiH treba provesti", stoji u izvješću. U njemu se upozorava kako nema nikakvog napretka u provedbi ključnih reformi, posebice zakona o sukobu interesa, javnim nabavkama, financiranju stranaka i zaštiti prijavitelja korupcije.

Uz to izostaje prijeko potrebna reforma pravosuđa, dok je pravosudni sustav instrumentaliziran i "zarobljenik" vlasti. Blagovčanin je kazao je BiH sada "na rubu potpunog kaosa" nakon što je blokada funkcioniranja državne vlasti, koju su nametnule političke strukture iz Republike Srpske, potvrdila da se Bosnom i Hercegovinom upravlja izvaninstitucionalno odnosno kroz "etnonacionalističke kartele".

Pročitajte više

 

Pročitajte više