Bivša sutkinja tužila novinarku. Kolege pomogli skupiti preko 50 tisuća kuna

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

IZ HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA su izvijestili kako je zahvaljujući solidarnosti članova portal Tris uplatio 51.370 kuna kazne, kamata i sudskih troškova dosuđenih novinarki Davorki Blažević u privatnoj tužbi koju je protiv nje pokrenula bivša sutkinja Vrhovnog suda.

>> Novinarka sutkinji mora platiti ogroman novac. HND: Presuda je skandalozna

Bivša sutkinja Senka Klarić Baranović pokrenula je protiv novinarke privatnu tužbu za povredu ugleda i časti. Iz HND-a su članovima čestitali na brzoj i učinkovitoj akciji pomoći kolegici Blažević, koja je svima i osobno zahvalila u pismu.

"Hvala vam svima na iskazanoj solidarnosti i pomoći koju ste mi tako brzo pružili. Za mene je to neprocjenjivo, zbog saznanja da u teškim trenucima nisam bila sama, da je iza mene stala cijela moja strukovna organizacija kojoj sam u kontinuitetu vjerna 35 - 40 godina. Na sreću, ovo je prvi put da mi je trebala pomoć i zbilja sam ganuta koliko vas se odazvalo na apel HND-a i pokazalo spremnost da pomogne", napisala je, uz ostalo, u pismu zahvale Davorka Blažević.

"Novinarstvo bez stava je kao kuća bez krova"

"Novinarstvo bez stava je kao kuća bez krova i doista je neprihvatljivo da stradamo zbog svojih stavova i mišljenja. Ovaj sam put zbog toga stradala ja, sutra može bilo tko od vas.

Beskrajno vam hvala na pomoći, čuvajte sebe i profesiju, pogotovo od oportunizma, površnosti i nekritičnosti. Po prirodi stvari, ne priliči nam uloga apologeta vlasti. Time dezavuiramo profesiju, ali i sami sebe. Ponekad je cijena visoka, ali na mom primjeru pokazalo se da, uz HND i sve vas koji njegujete duh solidarnosti i kolegijalnosti, nije nepremostiva", poručila je Blažević.

Krajem studenoga iz HND-a su ustvrdili da se nastavlja progon novinara u Hrvatskoj u procesima u kojima suci tuže novinare i da je Hrvatska po tome najgora u EU te su najavili kampanju u kojoj će se objavljivati tko su suci koji tuže novinare.

Pročitajte više