Bivši čelnik HRZ-a: Ne bih rekao da se radi o dotrajalosti, zrakoplovi padaju

Screenshot: N1

ČLAN Hrvatskog generalskog zbora i bivši čelnik HRZ-a Josip Štimac u Dnevniku N1 komentirao je pad zrakoplova kod Slatine.

Komentirajući tehničku ispravnost, odnosno dotrajalost zrakoplova, Josip Štimac je rekao: "Ne bih rekao da se radi o dotrajalosti, zrakoplovi padaju. U zrakoplovstvima se događaju otkazi, zamori materijala, dolazi do nesreća. Prošli smo jako dobro jer su piloti ostali živi." Smatra da će za potrebe obuke, dok ne dođu Rafalei, i ovi koje imamo biti dovoljni.

Procjenjujući stanje danas u odnosu na ono kad je bio šef Zrakoplovstva, istaknuo je:

"Ratno zrakoplovstvo je vrlo složena tehnološka cjelina i uvijek može doći do problema. Imamo obučene i tehničare, inženjere i pilote, mislim da mogu sa svime izaći na kraj. Po meni situacija je puno povoljnija nego prije nekoliko godina, kad se iz proračuna za MORH izdvajalo daleko manje. Kupovinom Rafalea nije samo zrakoplovstvo dobilo više novca."

Štimac napominje da imamo dobru pilotsku školu. "Motivacija pilota prije nego što je došlo do nabavke Rafalea opadala je, nisu bili zainteresirani. Inače imamo dobru pilotsku školu, ali ne treba zanemariti aeroklubove, oni su rasadnici novih pilota gdje se mladi motiviraju."

Govoreći ponovno o nesreći, istaknuo je da ne sumnja da će se utvrditi uzrok: "Pronađena je crna kutija, siguran sam da će se utvrditi točan uzrok pada. To se događa u svim zrakoplovstvima."

Pročitajte više

 

Pročitajte više