Bivši gruzijski predsjednik vraća se kući iako mu tamo prijete zatvorom

Foto: EPA

BIVŠI gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili najavio je u ponedjeljak navečer plan povratka kući ovaj tjedan, na dan održavanja lokalnih izbora kako bi pomogao "spasiti zemlju" te pozvao na postizborne ulične prosvjede.

Saakašvili, koji se nalazi u Ukrajini, rekao je da se planira vratiti u subotu, unatoč tome što mu prijeti zatvor zbog optužbi za koje tvrdi da su politički motivirane. 

"Odlučuje se o sudbini Gruzije, u pitanju je opstanak Gruzije i zato sam kupio avionsku kartu za 2. listopada kako bih bio s vama i zaštitio vašu (političku) volju, kako bih sudjelovao u spašavanju Gruzije", rekao je Saakašvili.

Napetosti između vladajuće stranke Gruzijski san i oporbe koju podržava Saakašvili, ozbiljno su porasle od parlamentarnih izbora prošle godine za koje je oporba tvrdila da su bili namješteni.

Međunarodni promatrači tada su rekli da su se uglavnom poštovale temeljne slobode. 

U lipnju 2018. gruzijski sud je osudio Saakašvilija u odsutnosti na šest godina zatvora za zlouporabu moći i pokušaj zataškavanja dokaza o premlaćivanju oporbenog člana parlamenta dok je on bio predsjednik. 

Premijer rekao da će policija uhititi bivšeg predsjednika ako se vrati

Premijer Irakli Garibašvili rekao je da će policija uhititi Saakašvilija ako se vrati. 

"Čim Saakašvili stupi na naše tlo, bit će uhićen i poslan u zatvor", rekao je premijer novinarima, prenosi novinska agencija Interfax.

Saakašvili, koji je pomogao u osnivanju stranke Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM), pozvao je na postizborne prosvjede u videoobraćanju na svojoj Facebook stranici. 

"Svi moramo glasati i otkriti našu poziciju, a tek kad se birališta zatvore, trebali bismo izaći na ulice naših gradova i sela, i zaštititi naše glasove i našu pobjedu", rekao je 53-godišnjak. U pozadini je vijorila crveno-bijela gruzijska zastava. 

Prije nego što je odbacio politički dogovor s oporbom uz posredništvo Europske unije, Gruzijski san je pristao raspisati prijevremene parlamentarne izbore ako ne uspije osvojiti najmanje 43 posto glasova na lokalnim izborima.

Pročitajte više