Bivši HDZ-ovac Damir Škaro je kriv za silovanje. Ide u zatvor na dvije i pol godine

Fotografija je autentična, ne radi se o photoshopu Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik, brončani boksački olimpijac i nekadašnji predsjednik Autokluba Siget Damir Škaro nepravomoćno je na velikogoričkom Županijskom sudu osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog silovanja i spolnog uznemiravanja zaposlenice autokluba. Uz zatvorsku kaznu, Škaro će morati platiti 3787 eura troškova suda i vještačenja, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od početka rujna do kraja listopada 2019. godine.

Presuda Škari objavljena je javno, dok je sutkinja Sandra Kantolić, budući da je suđenje bilo zatvoreno za javnost, presudu obrazložila samo pred tužiteljstvom i Škarinim braniteljima. Škaro na izricanje presude nije došao. Optužnica protiv Škare je potvrđena u lipnju iz drugog pokušaja jer je njegova obrana zatražila izdvajanje pojedinih dokaza za koje je tvrdila da su nezakoniti, a što je sud odbio.

Škaro se od optužbi branio sa slobode nakon što je 24. listopada 2019. pušten iz istražnog zatvora u kojem je bio od rujna zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela. Uhićen je u rujnu iste godine na graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom.

Podsjetimo, prijavu protiv Škare za silovanje podnijela je liječnica nakon što joj je zaposlenica Autokluba Siget ispričala da ju je početkom kolovoza 2019. godine seksualno napastovao u prostorijama autokluba. Žena je i svjedočila detaljno opisavši seksualno zlostavljanje.

Na silu joj gurao prste u spolovilo pa joj nudio ispriku i novac

Ispričala je da ju je Škaro desnom rukom primio oko struka, nabio na sebe i lijevu ruku joj gurnuo u grudnjak. U jednom se trenutku, ispričala je, uspjela iščupati i rekla mu da stane. No nije ju poslušao.

"Jednu ruku mi je stavio na leđa, a drugu mi je zavukao ispod haljine. Molila sam ga da prestane, a on je rekao da će raditi što želi, da će me baciti na krevet u sobi i silovati", ispričala je žena.

Nije se mogla osloboditi, a Škaro joj je tada počeo gurati ruku u spolovilo, ispričala je. Dodala je da ju je nakon svega Škaro pokušao posjesti i pitao je može li joj se ispričati, na što mu je ona rekla da za to nema isprike. Škarin prijatelj nudio joj je 80 tisuća eura da šuti o svemu.

Optužnica za silovanje i spolno uznemiravanje

Optužnica protiv Škare podnesena je krajem studenog iste godine.

"Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podiglo je optužnicu protiv 60-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela spolnog uznemiravanja iz članka 156. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela silovanja iz članka 153. stavak 1. svezi članka 152. stavak 1. KZ-a. (28. 11. 2019.)

Okrivljenog 60-godišnjaka tereti se da je tijekom lipnja 2019. godine i do 9. kolovoza 2019. počinio navedena kaznena djela na štetu zaposlenice", priopćio je DORH.

"Tijekom mjeseca lipnja 2019. godine do 9. kolovoza 2019. godine kao predsjednik Autokluba "Siget" u Zagrebu, Siget 17, svojoj zaposlenici, u prostorijama Autokluba "Siget" prilazio na način da ju je dirao po stražnjici i nogama čemu se ista protivila, govorio joj da je frigidna, te dana 10. kolovoza 2019. godine oko 13 sati u Zagrebu, u prostorijama Autokluba "Siget", Siget 17, u svom uredu, prišao joj, desnom rukom primio ju oko struka, a lijevu ruku gurnuo joj u grudnjak i primio za bradavicu čemu se ista opirala pokušavajući ga odgurnuti, nakon čega joj je obje ruke savinuo na leđa držeći joj ruke svojom desnom rukom dok je lijevu ruku zavukao ispod njene haljine i prstima penetrirao u njezino spolovilo", stoji u optužnici.

HDZ je nakon razotkrivanja slučaja protiv Škare pred časnim sudom zagrebačke organizacije HDZ-a pokrenuo stegovni postupak.

Pročitajte više