Bivši načelnik Čeminca Pinjuh ostaje u istražnom zatvoru

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

SUDAC istrage osječkog Županijskog suda odbio je danas prijedlog obrane za ukidanjem pritvora bivšem načelniku baranjske općine Čeminac Zlatku Pinjuhu, izvijestili su s tog suda.

Nakon što je Pinjuh podnio pismenu ostavku na dužnost općinskog načelnika obrana je predložila ukidanje istražnog zatvora, smatrajući kako više ne postoji bojazan od ponavljanja kaznenog djela.

Nakon održanog ročišta sudac istrage nije prihvatio prijedlog obrane te je ostavio na snazi pravomoćno rješenje o produljenju istražnog zatvora, jer se nisu u bitnome promijenile okolnosti zbog kojih je istražni zatvor po tom osnovu Pinjuhu i određen, priopćeno je sa suda.

Pinjuha se tereti i za sprječavanje dokazivanja

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Suda Miroslav Rožac rekao je Hini kako se Pinjuha, osim za kaznena djela koja je činio kao načelnik općine, tereti i za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja te je sudac istrage odbio prijedlog za ukidanjem pritvora, smatrajući kako i dalje postoji mogućnost od ponavljanja toga i drugih kaznenih djela, koja nisu isključivo vezana uz obavljanje dužnosti općinskog načelnika.

Dodao je kako je protiv okrivljenika i dalje na snazi rješenje o produljenju istražnog zatvora od 27. svibnja, kojim mu je pritvor produljen za dva mjeseca. Zlatko Pinjuh je uhićen 21. travnja ove godine, u istrazi kojom su obuhvaćeni njegovi sinovi Marko i Ivan, zaposlenica općine Čeminac, zadužene za knjigovodstvo te zaručnica njezina sina. 

Što se sve stavlja Pinjuhu na teret?

Uskok ih tereti za kaznena djela sprječavanja dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.

Zlatko Pinjuh je, uz ostalo, osumnjičen da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika općine da, kao svjedoci u kaznenom postupku koju se vodi protiv njega, lažno iskazuju u njegovu korist te im je prijetio otkazom ako to ne učine.

Osumnjičen je i da je 28-godišnjakinji, koja je zaručnica sina Pinjuhove 51-godišnje izvanbračne supruge, omogućio subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana, naloživši da joj se isplaćuje iznos u visini 75 posto mjesečne rate kredita.

Uskok je u siječnju 2021. godine pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha, njegovih sinova Marka i Ivana te još dvije osobe, a tereti ih se za zlouporabe u sufinanciranju stambenih kredita Pinjuhovim sinovima, kojima je općina oštećena za više od 231 tisuću kuna.

Pročitajte više

 

Pročitajte više