Bivši njemački kancelar povezan s Rusijom odlazi iz uprave ruskog naftnog diva

Foto: EPA

BIVŠI njemački kancelar Gerhard Schroder napustit će odbor direktora ruskog državnog naftnog diva Rosnefta, objavila je tvrtka.

Kompanija Rosneft je priopćila da su Schroder i izvršni direktor tvrtke za plinovod Sjeverni tok 2 Matthias Warnig obavijestili tvrtku da je "nemoguće provesti svoje ovlasti u upravnom odboru".

Oduzete mu povlastice

Podsjetimo, Schroderu su jučer oduzete neke od njegovih službenih povlastica u Njemačkoj; uključujući ured koji financiraju porezni obveznici, zbog njegovog kontinuiranog angažmana u ruskoj energetskoj industriji. Schröder će moći zadržati mirovinu i osobnu zaštitu. Konzervativna oporba tražila je da ostane i bez mirovine, piše BBC.

Oporba tvrdi da on šteti njemačkom ugledu u svijetu jer se nije distancirao od ruskog predsjednika Vladimira Putina i jer je zadržao svoje dužnosti u raznim ruskim energetskim poduzećima.

Schroder, koji je bio kancelar između 1998. i 2005., predsjedavao je odborima ruske državne naftne tvrtke Rosneft i tvrtke za plinovod Sjeverni tok 2. U lipnju bi se trebao pridružiti nadzornom odboru ruskog plinskog diva Gazproma.

Pročitajte više