Bivši ruski veleposlanik: Hrvatska mi jako nedostaje

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

"RUSIJA je apsolutno sigurna da će prije ili kasnije obnoviti stratešku suradnju s Europskom unijom, a Hrvatska tu igra važnu ulogu mosta između Moskve i Bruxellesa", rekao je bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

"Odnosi između Rusije i Hrvatske dokazuju da članstvo bilo koje države u NATO savezu i EU nije prepreka poboljšanju odnosa", rekao je Azimov Hini uoči sastanka u Rusko-hrvatskom društvu prijateljstva na kojem je na kraju svog prvog posjeta Moskvi sudjelovao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Rusiji i EU je suđeno da budu zajedno"

"Jako smo zainteresirani za poboljšanje naših odnosa s članicama EU i apsolutno smo sigurni da ćemo prije ili kasnije uspjeti obnoviti našu bilateralnu stratešku suradnju s tim savezom jer je Rusiji i EU suđeno da budu zajedno", kazao je veleposlanik koji je napustio Zagreb 2020. nakon pet godina.

"U tom pogledu Hrvatska i dio drugih europskih zemalja igraju važnu ulogu kao most između EU i Rusije", naglasio je.

Susret ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova s Gordanom Grlićem Radmanom nazvao je vrlo otvorenim, prijateljskim i konstruktivnim, a za odnose između Moskve i Zagreba rekao je da se temelje na međusobnom povjerenju i razumijevanju zabrinutosti.

Kaže da je Grlić Radman jedan od najplodonosnijih ministara u Europi

"Mi jasno shvaćamo da su prioriteti hrvatske vanjske politike povezani s euroatlantskom solidarnošću, ali u isto vrijeme to nije prepreka Hrvatskoj za proširenje odnosa s državama poput Rusije, Kine i Indije", istaknuo je Azimov.

Za Grlića Radmana rekao je da je jedan od najplodonosnijih europskih ministara, dodavši da je surađivao s pet hrvatskih šefova diplomacije, no da je s aktualnim razvio posebne odnose.

"Jako mi nedostaje Hrvatska", zaključio je Azimov.

Pročitajte više

 

Pročitajte više