Bivši šef NATO-a: Putin zna da je pogriješio, ali neće to nikad priznati

Foto: EPA

BIVŠI vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a James Stavridis smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin sada shvaća da je pogriješio kada je odlučio pokrenuti invaziju na Ukrajinu.

"Mislim da u mračnim, tihim satima, u dva sata ujutro, kad se probudi, shvati da je pogriješio. Nikada to neće javno priznati, nikada. Nastavit će održavati tu fikciju da Ukrajinu vode neonacisti. Smiješno", rekao je Stavridis.

"Sve što se dogodilo je Putinovo djelo"

"Putin će tvrditi da ga je NATO nekako gurnuo u ovaj konflikt. Sve što se dogodilo je djelo Vladimira Putina, uključujući invaziju, sankcije koje su uslijedile. On to zna u svom srcu, ali nikada to neće javno priznati", dodao je Stavridis.

Komentirao je i kada bi rat mogao biti okončan, navodeći da su obje strane najmanje šest mjeseci udaljene od pronalaska rješenja. Međutim, rekao je da su ono što "nas vodi prema pregovorima poteškoće s kojima se Putin suočava dok gubi trupe" te uništavanje ruske vojne opreme.

Putin će za pola godine biti u jako teškoj situaciji, smatra Stavridis

"Rekao bih da će za šest mjeseci biti u vrlo teškoj situaciji", kazao je bivši čelnik NATO-a o Putinu. Istaknuo je i da strpljenje Zapada te protok novca i oružja nisu beskonačni.

"Mislim da će oba ta čimbenika na kraju natjerati obje strane da dođu do neke vrste pregovora", zaključio je Stavridis.

Pročitajte više