Blinken je novi američki državni tajnik. Grlić Radman mu odmah čestitao na Twitteru

Foto: EPA

AMERIČKI Senat potvrdio je danas kandidata predsjednika Joea Bidena, iskusnog diplomata Antonyja Blinkena, za novog državnog tajnika. Od stotinu zastupnika 78 ih je bilo za, a 22 protiv. Za potvrdu je bila potrebna obična većina.

Blinken je dugogodišnji Bidenov suradnik koji je bio drugi čovjek State Departmenta u administraciji predsjednika Baracka Obame kada je Biden bio potpredsjednik.

Blinkenu je na imenovanju čestitao hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Hrvatska se raduje jačanju našeg strateškog partnerstva i zajedničkom radu na oživljavanju transatlantskih veza", napisao je Grlić Radman na Twitteru.

O Trumpovoj politici

Blinken se na saslušanju pred senatskim Odborom za vanjsku politiku prošlog tjedna založio za "rješenje dviju država" u izraelsko-palestinskom sukobu i rekao da je SAD spreman vratiti se sporazumu s Iranom, ali bi on trebao biti čvršći i dugotrajniji.

Ipak je priznao da "rješenje dviju država" nije realno u kratkoročnom razdoblju, pozivajući Izraelce i Palestince da "izbjegavaju bilo kakve jednostrane poteze koji bi to učinili još kompleksnijim".

Blinken je također rekao da je bivši predsjednik Donald Trump imao pravo kada se radi o njegovom čvršćem stajalištu prema Kini, ali se ne slaže, kako je rekao, s Trumpovom strategijom u brojnim elementima.

"Temeljni princip bio je dobar", rekao je senatorima, misleći na čvrsti stav koji je odlazeća administracija pokazivala prema Kini.

"Moramo se suočiti s Kinom s pozicije snage, ne slabosti. To uključuje suradnju sa saveznicima umjesto kleveta, sudjelovanje i vođenje međunarodnih institucija, a ne izlazak iz njih", kazao je Blinken.

O situaciji s Iranom

Kada se radi o Iranu, on je potvrdio da je Bidenova vlada spremna vratiti se nuklearnom sporazumu iz kojeg je Trump 2018. povukao SAD pod uvjetom da Teheran ponovno ispoštuje svoje obveze.

"Ali to ćemo iskoristiti kao polaznu točku, s našim saveznicima i partnerima koji će ponovno biti na istoj strani kao i mi, kako bismo došli do čvršćeg i trajnijeg sporazuma", dodao je. 

Takav sporazum uključio bi pitanje nuklearnog oružja, ali i druga zabrinjavajuća pitanja, kao što su raketni program ili regionalna stabilnost.

Blinken je istaknuo da je sadašnja situacija ponovno krizna nakon što se Trump povukao iz sporazuma, a Teheran kao protumjeru počeo kršiti svoje obveze iz njega.

Upitan o pritvaranju vođe ruske oporbe Alekseja Navalnog po njegovom povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se liječio nakon pokušaja trovanja, Blinken je rekao kako je "nevjerojatno da se ruski predsjednik, izgleda, tako boji jednog čovjeka".

"Izazov koji Rusija predstavlja za SAD bit će vrlo visoko na agendi administracije Joea Bidena", zaključio je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više