Blinken: Pozivam Izrael i Palestinu da smire napetosti, mir je jedini put naprijed

Ilustracija: EPA

AMERIČKI državni tajnik Antony Blinken pozvao je Izrael i Palestince da smire napetosti narasle do usijanja nakon krvavih događaja posljednjih nekoliko dana, iznova potvrdivši da je "vizija mira" jedini put naprijed. I dok je ponovo oštro osudio palestinski ubilački pohod na vjernike ispred sinagoge, zbog čega je Izrael u stanju visoke pripravnosti, Blinken je također osudio slavljenje tog krvoprolića, ali i pozive na osvetu.

U četvrtak je u Jeninu na Zapadnoj obali u sukobima s izraelskim vojnicima ubijeno devet Palestinaca i 20 ranjeno. Izrael je priopćio da je operacija u Jeninu izvedena u svrhu uhićenja pripadnika militantne skupine Islamski džihad. Prošli petak je u palestinskom napadu na sinagogu u Istočnom Jeruzalemu ubijeno sedam židovskih civila, među kojima 14-godišnji dječak, dok je 10 ranjeno. Dan kasnije je u još jednom "terorističkom" napadu u Istočnom Jeruzalemu ranjeno dvoje Izraelaca.

"Više od napada na pojedince"

"Na svima je da poduzmu korake u cilju smirivanja napetosti, umjesto da ih raspiruju", rekao je Blinken sletjevši u Izrael. Ubilački pohod u petak je "bio više od napada na pojedince, bio je to također napad na sveopći čin prakticiranja nečije vjere". "Najoštrije to osuđujemo", rekao je Blinken.

"Također osuđujemo one koji slave taj čin i ostale terorističke akcije u kojima stradavaju nevini, bez obzira na to tko je žrtva i u što vjeruje. Pozivi na osvetu protiv još više civila nisu odgovor", dodao je Blinken.

Blinken se danas sastaje s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, dok je susret s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom predviđen za utorak. U Kairu je ponovio da SAD i dalje "čvrsto vjeruje da je rješenje s dvije države jedini put koji vodi prema trajnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba".

Posljednja runda pregovora pod okriljem SAD-a o osnivanju palestinske države uz bok Izraela održana je 2014. U novoj vladi premijera Netanyahua su i partneri koji se protive palestinskoj državnosti, dok je kontrola palestinskih teritorija podijeljena između Abasa, više zagovornika diplomacije, i islamističkog Hamasa, čiji je cilj uništenje izraelske države.

Pročitajte više

 

Pročitajte više