Blokirana istraga masakra u beogradskoj školi. Otac Koste K. mogao bi na slobodu

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL/Telegraf, Nova.rs

Točno pet mjeseci od kada je dječak Kosta K. naoružan ušetao u Osnovnu školu Vladislav Ribnikar i iz očevog pištolja ubio devetero vršnjaka i čuvara škole i ranio još šest osoba, istraga protiv njegovog oca nije gotova. Kako doznaje Blic, nju blokira vještačenje koje je naložilo Više javno tužiteljstvo u Beogradu, a koje nije gotovo.

"Tužiteljstvo je naložilo da se obavi medicinsko balističko vještačenje koje treba pokazati kako su ubijene žrtve iz škole, kao i koje su prostrjelne rane i iz kojeg oružja zadobile. To vještačenje trebalo bi potvrditi sumnje da je dječak ubojica pucao iz pištolja koji je njegov otac imao u legalnom posjedu", kaže izvor Blica upoznat sa slučajem. Međutim, kako doznaje Blic, ovo vještačenje nije završeno.

"U posljednja dva mjeseca nadležno tužilaštvo pisalo je više urgencija i zahtjeva da se ono što prije dostavi, jer bez njega ne može biti donesena odluka o eventualnom podizanju optužnice protiv oca zbog sumnje da nije držao osigurano oružje. Za to vrijeme zaposleni u Institutu su išli na odmore, a od vještačenja ništa", kaže izvor Blica upoznat s istragom.

Tužiteljstvo ima mjesec dana da donese odluku. U suprotnom otac dječaka ubojice bit će pušten na slobodu.

U slučaju kada je okrivljenom određen pritvor u istrazi, zakonom je propisano obavezno ukidanje pritvora u slučaju da tužitelj ne podigne optužnicu u roku od šest mjeseci. "Neophodno je da tužitelj pripremi dokaze koji će malo pojačati sumnju, u odnosu na onu koja je bila potrebna za samo postojanje istrage protiv određene osobe", objašnjava izvor za Blic.

Vladimir K., otac dječaka ubojice, sumnjiči se da je obučavao sina da puca, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje nije držao propisno osigurano. Njemu je pritvor produžen krajem srpnja na još tri mjeseca, a istječe 30. listopada.

Dječak svjedočio

Nova.rs piše da je Kosta K. prilikom ispitivanja rekao da je oružje kojim je počinio zločin bilo osigurano i da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, kako se pisalo u medijima. 

"Saslušan je maloljetnik povodom čijeg se djela, tragičnog i strašnog, vodi ovaj kazneni postupak protiv okrivljenog V.K. Sve su to okolnosti koje mogu biti važne za otkrivanje razloga zbog kojih je sve ovo učinio. Ono što mogu reći je da je on potvrdio ono što je otac objasnio u smislu načina držanja i skladištenja oružja, dakle ono je bilo apsolutno osigurano. Ne bih mogla reći detalje kako je došao do oružja", rekla je očeva odvjetnica Irina Borović.

Prema izjavi dječaka, njegov otac je imao šifre na obaraču pištolja. Dječak je detaljno objasnio kako je došao do oružja koje je bilo u sefu i pod šiframa. Rekao je da se dugo mučio da razbije šifre i da je dugo tražio kako da dođe do oružja, ispričao je izvor za Blic.

"Dogovorili smo se da će se ovaj proces odvijati u sudnici i to je ono što je u interesu ovog procesa, da ni na koji način, bilo kakvom izjavom, nitko ne smije remetiti ovaj proces. Jedino što vam možemo reći jest da je danas saslušan svjedok, maloljetni dječak", rekla je Borović. Dodala je da je dječak prilikom saslušanja izrazio kajanje zbog onoga što je učinio.

Pročitajte više

 

Pročitajte više