Boeing predložio Pentagonu plan za izradu novog oružja za Ukrajinu

Ilustracija: EPA

PENTAGON razmatra prijedlog Boeinga da opskrbi Ukrajinu jeftinim, malim i preciznim bombama postavljenim na rakete koje su lako dostupne, što bi Kijevu omogućilo da izvrši napade daleko iza ruskih linija, objavio je Reuters.

Vojne zalihe SAD-a i saveznika se smanjuju, a Ukrajina se suočava sa sve većom potrebom za sofisticiranijim oružjem. Boeingov sustav, nazvan Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), jedan je od više planova za proizvodnju novog streljiva za Ukrajinu i američke istočnoeuropske saveznike, rekli su izvori iz industrije za Reuters.

GLSDB bi mogao biti isporučen već u proljeće 2023., prema dokumentu u koji su uvid imali Reuters i tri osobe upoznate s planom. Kombinira GBU-39 bombu malog promjera (SDB) s raketnim motorom M26.

Brojne logističke prepreke

Iako je nekolicina GLSDB jedinica već napravljena, i dalje postoje brojne logističke prepreke. Boeingov plan zahtijeva izuzeće od otkrivanja cijene i "dubinskog pregleda" koji osigurava da će Pentagon dobiti najbolju moguću ponudu. Bilo kakav dogovor također bi zahtijevao da najmanje šest dobavljača ubrza isporuke svojih dijelova i usluga za proizvodnju oružja.

Iako je SAD odbio zahtjeve za rakete Atacms dometa 297 kilometara, GLSDB-ov domet od 150 kilometara omogućio bi Ukrajini da pogodi vojne ciljeve koji su joj trenutno izvan dosega i pomogao da nastavi s napadima duboko unutar okupiranih područja.

Pročitajte više