Dio Brazilaca bijesan zbog Bolsonarove odluke: "Negirate koronu? Dođite u Brazil"

Foto: EPA

BRAZILSKA vlada suočava se s optužbama da želi pretvoriti tu južnoameričku zemlju u utočište za necijepljene turiste nakon što je ignorirala apele, uključujući i onaj vlastitog zdravstvenog regulatora, da od posjetitelja Brazila traži dokaz o cijepljenju.

Odluka koju je u utorak objavio ministar zdravstva Marcelo Queiroga izazvala je, kako piše Guardian, i bijesne reakcije Brazilaca. Nacija je to koja je izgubila više od 615.000 života zbog covida, a predsjednik Jair Bolsonaro optužen je za katastrofalno loše rukovanje krizom. 

Dio Brazilaca bijesan

"Ova vlada ima politiku, lice i smrad SMRTI", tvitala je ljevičarska političarka Mônica Francisco koja je među Brazilcima koji pozivaju na stroža mjere kako bi se usporilo širenje nove varijante omikron.

"On nije ništa drugo nego predsjednikova lutka na koncu", napisao je novinar Fábio França o Queirogi, kardiologu koji se navodno planira kandidirati za funkciju brazilskog predsjednika sljedeće godine, uz Bolsonarovu podršku.

Átila Iamarino, znanstvenik i TV voditelj, sarkastično je tvitao: "Ne želite se cijepiti? Negirate koronu? Dođite u Brazil na koktel klorokin caipirinha. Ne zahtijevamo cijepljenje. Javno zdravstvo vam je na raspolaganju."

Prema novim brazilskim pravilima, necijepljeni posjetitelji morat će provesti pet dana u izolaciji nakon dolaska prije nego što se ponovno testiraju. Nejasno je hoće li i kako će se provoditi karantena. Strani posjetitelji dužni su napraviti PCR test do 72 sata prije polaska.

"Ponekad je bolje izgubiti život nego slobodu"

Queiroga je branio stav vlade, rekavši novinarima: "Kao što je predsjednik rekao... ponekad je bolje izgubiti život nego slobodu."

Odluka da se ne zahtijeva dokaz o imunizaciji bila je u suprotnosti sa savjetom brazilskog zdravstvenog regulatora, Anvise. U nedavnoj analizi dužnosnici Anvise upozorili su da bi izostanak traženja cijepljenja kao uvjeta za ulaz u zemlju "mogao Brazil pretvoriti u jednu od zemalja izbora za necijepljene turiste i putnike, što bi bilo nepoželjno s obzirom na rizik koji ova skupina predstavlja za brazilsko stanovništvo i nacionalnu zdravstvenu službu".

Prepucavanje Bolsonara i zdravstvenog regulatora

Bolsonaro, krajnje desni populist koji tvrdi da nije cijepljen i koji se više puta opirao mjerama suzbijanja covida, javno je kritizirao Anvisu u utorak.

U govoru poslovnim čelnicima brazilski predsjednik je izjavio da vladina agencija želi zatvoriti brazilski zračni prostor. "Kvragu, opet ovo? Hoćemo li se stvarno ponovno početi baviti ovim poslom?" Bolsonaro je rekao: "Ah, omikron! Pred nama su vreće novih varijanti."

Stanje s koronom u Brazilu se ublažilo posljednjih tjedana nakon iznimno uspješne kampanje cijepljenja koju je predvodila brazilska javna zdravstvena služba SUS. Gotovo 138 milijuna ljudi, odnosno 64.6% cjelokupne populacije, potpuno je cijepljeno. U prosjeku se bilježi manje od 200 smrtnih slučajeva dnevno, u usporedbi s više od 4000 na vrhuncu drugog brazilskoga vala u travnju.

Pročitajte više