Bombaše iz Rijeke privode na DORH. Policija najavila izvanrednu presicu u 14 sati

Foto: PIXSELL/Nel Pavletic

DVOJICA uhićenih bombaša u Rijeci, Hrvat i Nijemac, koje policija povezuje s nizom postavljenih eksplozivnih naprava, jutros bi trebala biti privedena na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo. Nakon toga sudac istrage trebao bi odlučiti idu li u jednomjesečni istražni zatvor. 

Zasad je malo službenih informacija, ali to bi se trebalo promijeniti danas u 14 sati za kada je riječka policija najavila izvanrednu konferenciju za medije. Očekuje se da će dvojcu biti određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, odnosno zbog opasnosti od bijega, piše HRT.

Ne isključuje se također ni mogućnost da su ovi slučajevi u kojima su eksplozivne naprave postavljene u blizini trgovačkih centara povezani sa slučajem iz travnja kada je eksplozivna naprava pronađena u jednom opatijskom hotelu. No zasad su to sve špekulacije i o tome nema službene policijske potvrde.

Božinović: Ovo je očito na neki način povezano

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da se radi o policijskom postupanju koje je počelo s pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, nakon čega je 21. svibnja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra.

"Te akcije su očito na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje", rekao je ministar, dodavši da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali na razini Ravnateljstva policije, odnosno uprave za kriminalističke poslove i djelatnicima primorsko goranske policije. "Praktički oni su od travnja svaki dan radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju", rekao je ministar novinarima nakon svečana Akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi, zaključivši da je ono što je očito u tim slučajevima bila neposredna opasnost policija sinoć riješila. Božinović se jučer oglasio na Twitteru gdje je čestitao policiji na uhićenju ovih osoba.

"Čestitam policiji na profesionalnom i učinkovitom radu u otkrivanju i uhićenju osoba koje se dovode u vezu sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke. Njihova predanost u radu jamac je sigurnosti građana i zaštite javnog reda i mira", napisao je na Twitteru.

Serijski bombaši zastrašivali Plodine?

Podsjetimo, prije dva dana oko 00:30 u Rijeci došlo je do eksplozije kod upravne zgrade Plodina u Tower centru na riječkim Pećinama. Nije bilo ozlijeđenih, a neposredno prije aktivacije bombe kod Tower centra, oko ponoći, policajci su ispred trgovačkog centra Plodine u Kostreni zatekli Nijemca i Hrvata koji su ondje ostavili bombu. 

Imali su i treću bombu za koju se sumnja da je povezana s eksplozijom od 21. svinja na području trgovačkom centra na Vežici, također u Rijeci, kada je uslijed aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave došlo do oštećenja stakla na Plodinama. 

Jučer je HRT objavio da neslužbeno doznaje da su bombe postavljene u svrhu zastrašivanja i kao neka vrsta stvaranja pritiska na trgovački lanac Plodine.

Pročitajte više