Bosanski političari u 2023. raspravljaju čija je BiH bila u srednjem vijeku

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

BI LI u današnjoj BiH bilo više katolika ili muslimana da nije bilo osmanskih osvajanja i drugih povijesnih zbivanja, pitanje je što su ga potaknula dvojica istaknutih političara iz dvaju naroda i ponovo otvorili prostor za novi ciklus polemika o temi za koju interesa u BiH nikada nije manjkalo.

Nekadašnji čelnik HDZ-a 1990. i sadašnji predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić ustvrdio je na zasjedanju te organizacije tijekom vikenda u Mostaru da su turska okupacija te potom i dvije Jugoslavije upropastile priliku da BiH danas bude dominantno hrvatska i katolička zemlja, kakva je bila u ranom srednjem vijeku.

"Da nije bilo progona, prelazaka na islam i pravoslavnog doseljavanja, danas bi BiH bila većinski katolička i Hrvatska"

"Da nije bilo progona i prelazaka na islam pod otomanskom okupacijom i da nije bilo pravoslavnog doseljavanja, potaknutog različitim razlozima, a opet najčešće od različitih okupatora, danas bi čitava BiH bila većinski katolička i hrvatska.

Koliko bi nas bilo, tri ili 30 milijuna, to danas nitko ne može odgovoriti", kazao je Ljubić govoreći o demografskom stanju Hrvata u toj zemlji i mjerama koje bi trebalo poduzeti da se katastrofalni trendovi promijene.

Prema posljednjem popisu stanovništva u BiH iz 2013., Hrvata je u toj zemlji bilo nešto više od 544 tisuće, odnosno 220 tisuća manje nego 1991., uoči rata.

Neslužbeni podaci, uglavnom iz crkvenih izvora, upozoravaju kako je stanje sada još gore, odnosno kako bi brojka iz 2013. mogla biti prepolovljena jer se trend iseljavanja Hrvata nezaustavljivo nastavlja.

"Iseljavanje Hrvata treba što prije zaustaviti"

Ljubić je na zasjedanju HNS-a poručio da iseljavanje Hrvata treba što prije zaustaviti i istodobno učiniti sve što je potrebno da bi se osigurala njihova stvarna jednakopravnost u BiH.

Teza o tome da su Hrvati u BiH kroz povijest sustavno pretvarani u manjinu, kako su je prenijeli lokalni mediji, bila je povod za reakciju Denisa Zvizdića, sadašnjeg predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH, ujedno istaknutog dužnosnika stranke Narod i pravda (NiP), koja je sada zajedno s HDZ-om članica vladajuće koalicije u BiH.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta: Ljubić skandalozno prisvaja cijelu BiH za Hrvate

Zvizdić je u objavi na Facebooku Ljubiću predbacio da na skandalozan i manipulativan način prisvaja cijelu BiH za Hrvate revidirajući povijesna kretanja.

Čelnik parlamenta BiH te optužbe temelji na tvrdnji kako srednjovjekovna Crkva bosanska nikada nije bila katolička, a da su današnji Bošnjaci stvarni povijesni sljednici bosanskih starosjedilaca, za koje tvrdi da su bili bogumili.

Bošnjake smatra stvarnim žrtvama povijesnih promjena koje, po njegovom sudu, uključuju ratove, genocid, iseljavanja i agrarne reforme.

"Nije teško pretpostaviti g. Ljubiću, koliko bi Bošnjaka živjelo u BiH da nije bilo ovakvih planskih, zločinačkih i genocidnih aktivnosti nad Bošnjacima, često i od naših prvih susjeda. Vjerojatno 20, 30, ili možda 40 milijuna", zaključio je Zvizdić.

Na kraju je pozvao Ljubića da prestane govoriti o ekskluzivnosti samo jednog, hrvatskog naroda, odnosno da stalno ima na umu i Bošnjake i bosanske Srbe, kao i sve patriotski orijentirane građane BiH kao neizostavne faktore u odlučivanju o svemu što je u vezi s BiH.

 

Pročitajte više