Bosni i Hercegovini naglo porastao prihod od PDV-a

Ilustracija: Shutterstock

BOSNA I HERCEGOVINA je u prvoj polovini ove godine ostvarila rekordne prihode od neizravnih poreza, u visini od 2.4 milijarde eura, što je za 435 milijuna eura ili 22 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a rezultat je rasta cijena roba i povećanja ekonomske aktivnosti.

Porast prihoda od neizravnih poreza u BiH veže se za poskupljenje roba i usluga koje je zabilježeno ove godine te oporavak od krize izazvane koronavirusom. 

Inflacija i porast izvoza

"Porast prihoda je rekordan u prvoj polovini godine. Nije samo povezan s poskupljenjima roba i uvozom nego i povećanom gospodarskom aktivnosti i našim izvozom", rekao je za Hinu glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UINO) Ratko Kovačević. 

Neizravnim porezima, od kojih najveći dio čini PDV, financiraju se potrebe javnih institucija. UINO je izvijestio kako je na državnoj razini, entitetima Federaciji BiH i Republici Srpskoj te Brčko Distriktu, u šest mjeseci raspodijelio 1.9 milijardi eura.

I u lipnju se nastavio trend povećanja prihoda od neizravnih poreza u BiH pa je prikupljeno ukupno 225 milijuna eura, što je više za skoro 56 milijuna eura u odnosu na isti mjesec prošle godine. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više