Bozanić: Treba paziti na pokušaje da alternativnim modelima unose zbrku u odgoj

Foto: Hina

SVEČANIM euharistijskim slavljem, koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, danas je u Svetištu Majke Božje Bistričke zaključen sinodski hod Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Tom je prilikom kardinal Bozanić proslavio i 25. obljetnicu nadbiskupske službe.

Bozanić je u propovijedi podsjetio kako je sinodski hod počeo u prvostolnici 10. veljače 2002., na blagdan Blaženog Alojzija Stepinca, četiri godine nakon njegove beatifikacije koja je bila upravo u Mariji Bistrici, 3. listopada 1998. 

"Treba izaći na periferije - i geografske i društvene"

"Sinoda nam je pomogla da pronađemo mjesto u Crkvi. Ona nam pomaže da istom ljubavlju gledamo život u našemu društvu, u kojemu prema Isusovu pozivu trebamo biti sol i svjetlo. A ljubav i otvorenost Božjemu planu i njegovim putovima pročišćuju pogled", istaknuo je.

Naglasio je i da nas Sinoda poziva, a kako je rekao i papa Franjo, da izađemo na periferije, i geografske i društvene, noseći radost evanđelja.

"Dublje upoznavajući i živeći otajstvo crkve otkrivamo mjesto koje nam Bog u njoj daje. Lakše vidimo sve što nam zamagljuje pristup otajstvu života u našem društvu, u našoj kulturi. To se ne tiče samo kršćanstva i vjere, nego ponajprije ljudske naravi  i razuma", dodao je.

"Uporišta što ih promiče Crkva ne mogu se odstraniti političkim odlukama"

Tu se, rekao je, nalaze uporišta što ih Crkva promiče za dobro svakoga čovjeka i naroda, a to su zasigurno: sloboda savjesti i odgoja, obitelj utemeljena na braku muškarca i žene, pravednost i mir za sve ljude.

"Ta se uporišta ne mogu odstraniti političkim odlukama. Ima puno toga o čemu se može i treba dogovarati, ali te temeljne odrednice nisu dane na raspolaganje pojedincima i skupinama. Zato smo kao Crkva iznimno osjetljivi i trebamo još više biti pozorni na prodiranje protuobiteljskih ideologija i na pokušaje da se nekim 'alternativnim modelima' unosi zbrka ponajprije u odgojne procese", poručio je nadbiskup Bozanić.

Također je istaknuo da se kroz 20 godina Sinode živjelo sa trojicom papa, za koje je naglasio da je svaki od njih ostavio tragove novosti na sinodskom hodu. Za te je tragove naglasio da su prepoznatljivi u našoj Crkvi.

Bozanić potpisao Dekret s nadbiskupijskim pastoralnim planom 

Nadbiskup Bozanić je nakon propovijedi potpisao Dekret proglašenja izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koji, između ostalog, sadrži nadbiskupijski pastoralni plan koji vrijedi za vrijeme koje dolazi, a koji stupa na snagu 25. prosinca ove godine.

"Puno je pred nama posla koji traži zauzetost", zaključio je nadbiskup Bozanić.

Uz zahvalu za Sinodu, na misnom slavlju kardinalu Bozaniću čestitana je 25. obljetnica njegove nadbiskupske službe koju je preuzeo 4. listopada 1997. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više