Božinović: Ne vjerujem da Ukrajina u kratkom vremenu može ući u NATO

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

OBRANA demokracije, pogotovo za male države, pitanje je njihove opstojnosti, poručio je danas potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ističući kako se angažman EU i NATO-a, posebno u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, svodi upravo na zaštitu demokracije.

Božinović je na zagrebačkom Jarunu, gdje je svečano obilježen Dan policije, novinarima odgovarao i na pitanja vezana uz sinoćnji prosvjed Radničke fronte ispred središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, koji je u jednom trenutku prekinuo HDZ-ov zastupnik Mario Kapulica. On se sa zastavom Ukrajine usprotivio tome što RF u saboru jedini nije podržao deklaraciju s osudom ruske agresije na tu državu.

"Prosvjed RF-a u isto vrijeme kad i skup u Moskvi"

Istaknuo je da je njegov spomenuti stranački kolega na taj prosvjed došao i zbog toga što se u isto vrijeme u središtu Moskve održavao skup potpore autokratskom ruskom režimu koji je izvršio agresiju i na kojemu se slavila činjenica da je prisilno anektiran dio teritorija suverene zemlje.

Naglasio je kako u ovoj državi postoje političke snage ili stranke koje nisu podržale navedenu saborsku deklaraciju i ne podupiru osudu agresije na Ukrajinu, kojoj Hrvatska pomaže "na sve moguće načine", politički, financijski i materijalno te zbrinjavanjem izbjeglica.

"Nismo u fazi ulaska Ukrajine u NATO"

Upitan smatra li da bi ulazak Ukrajine u NATO predstavljao opasnost u ovo vrijeme, Božinović je rekao kako se u taj vojni savez ne ulazi tako da se samo izrazi želja, već mora postojati jednoglasna odluka svih članica te se moraju ispuniti potrebni kriteriji, "tako da mislim da nismo u toj fazi".

Na pitanje znači li to da u ovom trenutku nema šanse za ukrajinski ulazak u NATO odgovorio je: "Pa ja ne bih bio optimist u smislu da je to u kratkom vremenu uopće moguće."

"EU je jedinstvena jer članice spaja demokracija"

Naglasio je kako je angažman i članica EU i NATO-a na zaštiti demokracije s obzirom na to da jedan autokratski režim želi zauzeti teritorij druge zemlje ili drugih zemalja, čemu se demokratski svijet protivi na način da pomaže one koji su žrtve takvih napada.

"Zbog toga je EU puno jedinstvenija nego što se misli. Iako države u demokraciji legitimno govore i izražavaju svoje različite stavove, to što ih spaja je demokracija. To ne može razumjeti samo autokratski režim. Hrvatska je neovisna država i stvorila je svoju neovisnost u trenutku kada je postala demokracija i u trenutku kada se stvorio demokratski kompleks na europskom kontinentu. Dakle, obrana demokracije, pogotovo za manje države, pitanje je njihove opstojnosti", zaključio je Božinović.

Pročitajte više

 

Pročitajte više