Policajci uhićeni doslovno zbog zataškavanja. Božinović: Nije bilo zataškavanja

Ilustracija: EPA

MINISTAR unutarnjih poslova Božinović rekao je da u slučaju vukovarsko-srijemskog župana Dekanića nema zataškavanja, da građani mogu vjerovati policiji i da je zamjenik ravnateljice USKOK-a koji vodi taj predmet rekao razloge zbog kojih je to uzelo toliko vremena. Župan Damir Dekanić (HDZ) uhićen je prošli tjedan, 15. ožujka, zbog sumnje da je u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom i skrivio prometnu nesreću u Cerni, kod Vinkovaca, pred Uskrs 2022.

"Više puta smo javno iskomunicirali da i u policijskom sustavu ima policijskih službenika i službenica koji se ogriješe o propise ali isto tako smo rekli da je policija institucija koja otprilike na godišnjoj razini provede nekih 500 disciplinskih postupaka protiv svojih službenika. Oko 80 njih bude kazneno prijavljeno i jedan broj, mislim da se radi o broju oko 20-ak godišnje, izgubi posao", izjavio je novinarima ministar Davor Božinović prije sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

"Dakle, mi ne bježimo od činjenice ili mogućnosti da policija i policijski službenik može napraviti grešku, međutim, snaga sustava je upravo u tome da otkrije i sankcionira one u policijskim redovima koji se ogriješe o zakon," ističe Božinović. 

"Nema zataškavanja"

A što se tiče konkretnog slučaja, Božinović kaže da tu nema što reći jer USKOK provodi istragu te da zna otprilike ono što znaju i mediji. Na pitanje je li to zataškavanje išlo do načelnika Policijske uprave, Božinović je naglasio da "nema zataškavanja".

"Dakle, ako je policija, ako je glavni ravnatelj poslao stručni tim, ako je stručni tim u nekoliko dana sastavio posebno izvješće i dostavio ga USKOK-u, od tog trenutka otprilike USKOK preuzima sve istražne radnje. Prema tome, zamjenik ravnateljice USKOK-a koji vodi ovaj predmet vam je javno kazao sve razloge zbog kojih je to uzelo toliko vremena. Ja mislim da imate sve odgovore", rekao je novinarima Božinović. 

Na tvrdnju novinarke da je glavni ravnatelj policije Nikola Milina u svibnju rekao da nema nepravilnosti u unutarnjem nadzoru, ministar Božinović kaže da se on ne sjeća da je Milina to kazao. "I to posebno izvješće siguran sam da je pokazalo nešto što je kasnije bilo itekako od pomoći USKOK-u", istaknuo je Božinović. Poručio je da građani apsolutno mogu imati povjerenje u policiju u Vukovaru.

USKOK opisao kako su policajci zataškavali slučaj

Premda Božinović navodi da u slučaju Dekanić nije bilo zataškavanja, USKOK je prošlog tjedna detaljno opisao kako su policajci štitili Dekanića. Tri policajca su uhićena uz Dekanića i još jednu osobu.

Osumnjičeni policijski službenici su odlukom načelnika policijske uprave udaljeni iz službe, a slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka. Ovo je priopćenje USKOK-a u kojem nisu navedena imena iz slučaja:

"Osnovano se sumnja da je I. okr., kao župan Vukovarsko-srijemske županije - u daljnjem tekstu Damir Dekanić, 17. travnja 2022. u Cerni i Županji, nakon što je upravljajući službenim automobilom Županije uslijed vožnje pod utjecajem alkohola te nedopuštene i neprilagođene brzine kretanja prouzročio prometnu nezgodu u kojoj su oštećena dva osobna vozila te ograda obiteljske kuće, u nakani da izbjegne prekršajnu odgovornost i time negativni publicitet koji bi taj događaj imao za njega kao župana, od II. okr. vlasnice oštećenog vozila zatražio da se ne zove policija i da će joj naknaditi prouzročenu štetu.

Međutim, kako je policija bila obaviještena o nezgodi putem instalirane aplikacije u automobilu Županije, a također i od očevidaca, I. okr. je putem telefona od II. okr. pozvao svog bratića III. okr. da odmah dođe, pa je s njima dogovorio kako će policijskim službenicima neistinito prikazati da je službenim automobilom Županije upravljao III. okr, a da je I. okr. bio na mjestu suvozača.

Za to vrijeme IV. okr., kao pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, nije unio u Informacijski sustav MUP-a obavijest o prometnoj nezgodi koju je po dojavi očevica prouzročio I. okr. župan u alkoholiziranom stanju, iako ga je o tome obavijestio Operativno-komunikacijski centar PU vukovarsko-srijemske (dalje: OKC), već je evidentirao da se dogodila prometna nezgoda s materijalnom štetom, te je na mjesto nezgode uputio prometnu ophodnju s V. okr. kao vođom ophodnje.

 

Pročitajte više