Božinović: Znamo odakle je server s kojeg su poslane dojave o bombama

Foto: Hina

POLICIJA zna u kojoj je zemlji server s kojeg su poslane anonimne lažne dojave o bombama, izjavio je danas ministar Davor Božinović vezano za brojne zaprimljene dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u pravosudnim objektima i trgovačkim centrima u Hrvatskoj.

U kratkom vremenu danas su prijavljene 93 anonimne lažne dojave o eksplozivnim napravama diljem Hrvatske, pri čemu su njih 55 zaprimili pravosudni objekti, a 38 trgovački centri, rekao je Božinović u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Policija je izvijestila ranije danas da su iza 17 sati završene sve provjere u svih dvadeset policijskih uprava diljem Hrvatske te su se sve dojave pokazale lažnima.

Ministar Božinović istaknuo je da je hrvatska policija odmah po zaprimljenim dojavama izašla na teren sa svim svojim kapacitetima - antiterorističke službe, služba koja ispituje postojanje eksploziva, a u istraživanje slučaja uključio se i Europski protuteroristički centar ECTC.

Božinović: Surađujemo s Europolom i FBI-em

"Ovakve se stvari događaju i u Europskoj uniji i u Europi generalno, a na našem kontinentu traje rat, ne treba ni to zapostaviti kao činjenicu", napomenuo je ministar unutarnjih poslova dodavši da policija surađuje s Europolom i FBI-em.

Na pitanje jesu li na tragu lažnim dojavama, odgovorio je da u ovom trenutku policija zna zemlju u kojoj je smješten server s kojeg su došle poruke.

"Nije Hrvatska. Nije ni blizu", dodao je Božinović.

Nije htio reći je li možda riječ o europskoj državi jer su to, dodao je, informacije koje su dio kriminalističkog istraživanja.

Hrvatski građani nisu bili ugroženi, kaže Božinović

Upitan je li adresa s koje su poslane poruke policiji poznata od prije, rekao je da su to određeni serveri na koje se odmah posumnja.

"Ono što je bitno reći, hrvatski građani nisu bili danas ugroženi", naglasio je Božinović.

"Policija mora nastaviti, zbog sigurnosti naših ljudi, te će ozbiljno i fokusirano provesti sve radnje i postupke iz svoje nadležnosti", dodao je.

"U ovom trenutku ja neću ništa isključiti"

Božinović je istaknuo da se takve pojave javljaju i u drugim zemljama te će se sigurno morati dodatno raditi na jačanju kapaciteta. Na pitanje smatra li da bi dojave mogle biti dio ruske propagande, ministar je kazao: "U ovom trenutku ja neću ništa isključiti, a neću ni uprijeti prstom."

Osvrnuvši se na nedavnu pošiljku ukrajinskom veleposlanstvu u RH, koja je sadržavala životinjske oči, izjavio je da takve pošiljke obično dolaze u valovima koji zahvaćaju više država - uglavnom članice Europske unije.

"Ostvaruje se suradnja. Policija je u posjedu te pošiljke, a s obzirom na istraživanja koja se provode, tu ne mogu više reći", zaključio je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više