Brat otmičara iz Teksasa nagovarao ga je na predaju: "Ne, vraćam se kući u vreći"

PREMA audiosnimci do koje je došao Jewish Chronicle, brat naoružanog napadača koji je u sinagogi u Teksasu oteo četiri osobe u posljednjem ga je telefonskom pozivu nagovarao na predaju.

 

Otmičar Malik Faisal Akram (44) nazvao je tijekom opsade policije svoju obitelj u Blackburnu u Engleskoj te je bratu kazao kako je u sinagogu "došao umrijeti". Akrama je kasnije ubio FBI. Jewish Chronicle piše kako je snimku dobio od povjerljivog izvora. BBC navodi kako ne može jamčiti za njenu autentičnost, ali da stručnjaci smatraju da se radi o pravoj snimci događaja.

"Ovdje sam samo dva tjedna i sve ih imam na nišanu"

Na snimci se čuje kako ga Akramova obitelj pokušava nagovoriti na predaju. Također je vidljivo da je napadač bio u lošem mentalnom stanju. Njegov brat Gulbar ga je više puta nagovarao na predaju, govoreći mu da su njegovi taoci nevini ljudi i da treba razmišljati o budućnosti svoje djece.

Otmičar je na to odgovorio da je odlučio umrijeti i da želi ostati zapamćen kao "mučenik".

"Ovdje sam samo dva tjedna i sve ih imam na nišanu", rekao je Akram te kasnije dodao da se kući vraća jedino u "vreći za tijelo". U jedva koherentnom razgovoru, punom psovki, govorio je protiv Židova i američkih vojnih akcija na Bliskom istoku.

Više puta je pozvao na oslobođenje osuđene pakistanske neuroznanstvenice Aafije Siddiqui koja služi 86-godišnju zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubojstva američkih vojnika u Afganistanu. Akram je svome bratu također kazao kako je "za ovo molio Alaha dvije godine".

Njegov brat Gulbar ispričao se žrtvama i rekao da je Akram imao psihičkih problema. Napadačevi prijatelji iz Blackburna također su kazali da mu je mentalno zdravlje bilo sve lošije u posljednje vrijeme te su dodali da su se iznenadili što je uspio otputovati u SAD.

Otmičar ubijen tijekom sukoba s policijom

Podsjetimo, u subotu je britanski državljanin Malik Faisal Akram (44) uzeo četiri taoca i zatvorio ih u sinagogu u Colleyvilleu u Teksasu. Ubijen je tijekom sukoba s policijom. Američka policija navodi kako je Akram u SAD stigao prije dva tjedna.

Metropolitanska policija ranije je potvrdila da su protuteroristički službenici u kontaktu s američkim vlastima i FBI-em. U sinagogi su bila četiri taoca, od kojih je jedan rabin. Šest sati nakon početka krize jedan je talac pušten na slobodu, a kasnije su svi taoci oslobođeni.

Na livestreamu, koji je ubrzo prekinut, moglo se čuti: "Umrijet ću. Čujete li me? Umrijet ću radeći ovo. Ne plačite za mnom." Kako javlja lokalni Star, muškarac je više puta, dok je livestream još radio, spomenuo svoju sestru i islam. Navodno je rekao i da ne želi da itko bude ozlijeđen, a spominjao je i svoju djecu. Prijenos je pratilo oko 8000 ljudi.

 

Pročitajte više