Brazil planira potopiti stari nosač aviona. Ekolozi: Pun je otrova, to je zločin

Foto: EPA

BRAZILSKE vlasti odlučile su potopiti u Atlantiku nekadašnji nosač zrakoplova Foch koji je bio ponos francuske mornarice, a poslije je prodan Brazilu, no ekolozi kritiziraju takvo rješenje za ukleti brod koji nijedna luka nije htjela primiti i koji je, upozoravaju, toksičan.

"Teglenje broda je rizično, a i trup je oštećen (...) i jedino je rješenje kontrolirano potapanje", priopćili su danas brazilska mornarica i ministarstvo obrane. 

Odluka je sporna jer je trup boda, dug 266 metara, ispunjen magnetima, polikloriranim bifenilima (PCB) koji su zabranjeni od 1987. te živom i drugim toksičnim tvarima koje su visokorizične za živi svijet u moru, navode organizacije za zaštitu okoliša.

Prije dva tjedna mornarica je odlučila odtegliti taj nekadašnji nosač zrakoplova 315 kilometara od brazilske obale.

Mornarica je objavila da zbog visokog stupnja oštećenja i "velike opasnosti" po okoliš neće dopustiti uplovljavanje broda u neku brazilsku luku ili u brazilske teritorijalne vode.

Nekoliko nevladinih organizaciji upozorilo je da je Brazil na putu "da počini ekološki zločin, a udruga Robin Hood kazala je da je bivši nosač zrakoplova "toksični paket težak 30.000 tona".

Sagrađen prije 50 godina u brodogradilištu Saint-Nazaire na zapadu Francuske, Foch je 36 godina bio u službi francuske mornarice. Godine 2000. kupio ga je Brazil i nazvao Sao Paulo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više