Brazilski predsjednik u bolnici, operirao je kuk

Foto: EPA

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva dobro je i budan nakon uspješno dovršene operacije kuka, izvijestili su njegovi liječnici jučer poslijepodne.

Lula je operiran zbog artroze kuka uzrokovane izrazito bolnim trošenjem hrskavice na glavi bedrene kosti, a zahvat uz opću anesteziju usmjeren je na ponovno uspostavljanje funkcije desnog kuka što uključuje i uklanjanje glave bedrene kosti radi ugradnje proteze.

Operacija je prošla glatko i Lula neće morati biti u jedinicu intenzivne njege, rekao je na konferenciji za novinare jedan od njegovih liječnika Roberto Kalil.

Lula se još mora oporavljati

Lula je rekao da je stalne bolove trpio više od godinu dana, iako ga to nije spriječilo da putuje u desetke zemalja otkako je preuzeo dužnost u siječnju. Ostat će u bolnici do utorka, a potom će se tri tjedna oporavljati u predsjedničkoj rezidenciji.

"Moram biti malo oprezan jer se operacija čini jednostavnom, ali fizioterapija i predano liječenje ključni su za oporavak", rekao je ranije ovog tjedna u TV intervjuu. "Jako ću se brinuti o sebi. Vrlo sam optimističan".

Najavio je da će svoja predsjednička putovanja u inozemstvo nastaviti krajem studenog, kada će otputovati u Ujedinjene Arapske Emirate na globalni klimatski sastanak COP28.

Lula prethodno odgodio operaciju

Potpredsjednik Geraldo Alckmin preuzet će neke od Lulinih dužnosti i javnih nastupa, ali nema planova da on postane vršitelj dužnosti predsjednika, rekli su vladini dužnosnici.

Lula je rekao da je odgodio operaciju jer je želio prvi preuzeti dužnost i vratiti zemlju u normalu nakon političkih previranja pod njegovim prethodnikom, kao i popraviti međunarodni položaj Brazila.

Pročitajte više

 

Pročitajte više