Britanac kojeg su Rusi zarobili: Mučili su me glazbom, ne želim ikad više čuti ABBA-u

Foto: EPA

SHAUN PINNER (48), jedan od britanskih zarobljenika koji su zatočeni dok su se borili u Ukrajini, otkrio je kako su ga Rusi natjerali da cijelo vrijeme sluša ABBA-u i Cher. 

Pinner je za The Sun govorio o tome kako je bio prisiljen slušati glazbu 24 sata dnevno, a i o tome kako je bio izboden te da su ga Rusi mučili elektrošokovima.

Tijekom zatočeništva bio je prisiljen slušati soundtrack filma Mamma Mia, a jeo je jedino kruh i pio prljavu vodu.

Mučili ih pjesmom Believe od Cher

Pinner i britanski borac Aiden Aslin u lipnju su osuđeni na smrt te su premješteni u novi smještaj, gdje se nastavilo mučenje glazbom. 

"Uvjeti su bili bolji, ali su i dalje puštali glazbu - a ovaj put je to bila Believe od Cher. Bilo je crnih dana, puno sam plakao. Ali nadao sam se i tako preživio", rekao je Pinner za The Sun. 

On se sada nalazi kod kuće u Pottonu.

"Nikada više ne želim slušati ABBA-u"

Pinner je bio dio skupine od 10 stranih zatvorenika oslobođenih nakon što je Saudijska Arabija posredovala u tajnom dogovoru Rusije i Ukrajine. Među njima je i Hrvat Vjekoslav Prebeg. 

"Mislio sam da ću umrijeti. Bio je to pakao na zemlji. Proteklih šest mjeseci bili su najgori dani u mom životu. Nikad više ne želim slušati pjesmu grupe ABBA ili vidjeti štrucu kruha. Jako sam sretan što sam kod kuće", kaže Britanac.

Aslin: Ruski policajac mi je rekao "ja sam tvoja smrt"

Britanac Aslin (28) također je govorio o tome kako su ga tukli, izboli nožem i tjerali da sluša sovjetske pjesme u maloj ćeliji 24 sata dnevno.

"Nikad nisam mislio da ću izaći živ", rekao je. Aslin, porijeklom iz Newarka, pridružio se ukrajinskim marincima 2018. Njegov se bataljun predao tijekom opsade Mariupolja u travnju, nakon što im je ponestalo hrane i streljiva.

Odveden je u samoproglašenu Narodnu Republiku Donjeck, gdje je pretučen tijekom ispitivanja prije nego što su snage koje podržava Rusija objavile svijetu njegovo zarobljavanje.

"Policajac je pušio cigaretu i kleknuo ispred mene kako bi me pitao: 'Znaš li tko sam ja?' Rekao sam 'ne', a on je na ruskom odgovorio: 'Ja sam tvoja smrt.' Pitao me jesam li vidio što mi je napravio na leđima. Tada je pokazao svoj nož i onda sam shvatio da me ubo. Pitao me želim li brzu ili lijepu smrt. Na ruskom sam mu odgovorio da želim brzu smrt. Nasmiješio se i rekao mi: 'Ne, doživjet ćeš lijepu smrt... Ja ću se pobrinuti da to bude lijepa smrt'", prepričao je mladi Britanac.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više