Britanija drastično promijenila pravila na granici

Foto: EPA

OBITELJ i prijatelji u ponedjeljak su bili vrlo uzbuđeni i sretni dočekujući u londonskoj zračnoj luci Heathrow svoje najmilije, nakon što je promjena pravila o putovanjima omogućila njihovo ponovno okupljanje, nakon punih 18 mjeseci razdvojenosti zbog pandemije.

"Osjećam se jako, jako uzbuđeno, ovo mi znači sve...", rekla je Reutersu Sue Blake nestrpljivo iščekujući sina, snahu i unuka koji su doletjeli zrakoplovom iz New Yorka, a zadnji ih je put vidjela prije dvije godine.

"Mojem osmogodišnjem unuku dolazak ovamo puno znači, presretna sam zbog njega", rekla je.

Prisustvujući ponovnom okupljanju obitelji i gledajući zagrljaje i suze u sali za dolaske, direktor zračne luke Heathrow John Holland-Kaye pozvao je britansku vladu da ukine prepreke za putovanja i da ne dodaje nove, s obzirom na to da se šuška da je vlada spremna nametnuti nova, dodatna pravila.

"Omogućimo sada ljudima da lakše putuju svijetom", rekao je Reutersu Holland-Kaye.

Otvorili granice prema EU i SAD-u, obitelji se susreću nakon godinu i pol

Velika Britanija, zemlja u kojoj je broj smrtnih slučajeva od posljedica pandemije koronavirusa dosegao gotovo 130.000, u ponedjeljak je ponovno otvorila svoje granice prema brojnim dijelovima svijeta, ukinuvši karantenu za u potpunosti cijepljene putnike iz EU (uz izuzetak Francuske) i iz Sjedinjenih Država.

Potez su pozdravile brojne obitelji koje su dugo čekale na ponovni susret s ostatkom obitelji, ali i zračni prijevoznici.

"Ovo je uistinu prekrasno", rekla je 31-godišnja Colleen Castro pokupivši svoje kofere. Sa suprugom je doputovala u London da bi roditeljima zajedno rekli sretnu vijest.

"Prošlo je jako dugo otkako smo se zadnji put vidjeli, a ja sam trudna i to će biti prvo unuče mojoj svekrvi i svekru, pa je uistinu uzbudljivo napokon moći uživo podijeliti tu vijest s njima."

No tek što su obitelji, prijatelji i poslovni ljudi počeli stizati u britanske zračne luke, turistička industrija suočava se s novim problemom zbog potencijalnog upozorenja o putovanjima Britanaca tijekom praznika u Španjolsku, koja bi zbog velikog broja zaraženih uskoro mogla biti u kategoriji rizika, ocijenjenoj crvenom bojom.

"Morali bismo samo pojednostavniti stvari i izgraditi međusobno povjerenje kada su putovanja posrijedi", odgovorio je Holland-Kaye na pitanje o nagađanjima o novoj izmjeni pravila.

Britanija se može pohvaliti jednim od najbržih programa cijepljenja u svijetu, no vlada je spriječila oporavak turističke industrije nizom pravila, donoseći neka u posljednji trenutak. 

Jedna od zadnjih takvih izmjena bi, kako piše u ponedjeljak Times, moglo biti skoro upozorenje britanske vlade turistima da ne putuju za praznike u Španjolsku zbog velikog broja zaraženih covidom, a poznato je da je to najpopularnije britansko odredište za odmor.

Španjolska bi se u kratkome roku mogla naći u crvenoj kategoriji rizika, a to znači da će turisti koji se od tamo vraćaju morati provesti određeno vrijeme u karanteni.

Pročitajte više

 

Pročitajte više