Britanija pomaže osigurati da ukradeno ukrajinsko žito ne stigne na tržište

Foto: EPA

VELIKA Britanija pruža tehnologiju koja bi trebala osigurati da pšenica koju je Rusija ukrala Ukrajini ne dospije na svjetsko tržište, rekao je britanski ministar okoliša George Eustice. Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače i blokada njezinih crnomorskih luka spriječili su tu zemlju, tradicionalno jednog od najvećih svjetskih proizvođača hrane, da izveze veći dio od više od 20 milijuna tona žitarica pohranjenih u njenim silosima.

Ankara je prošloga tjedna priopćila kako istražuje tvrdnje da je Rusija ukrala ukrajinsko žito i otpremila ga u neke zemlje, među kojima Tursku, ali je dodala da istrage do sada nisu pronašle ukradene pošiljke.

Rusija je ranije odbacila optužbe da je ukrala ukrajinsko žito. "Rusija, čini se, krade nešto pšenice iz tih skladišta", rekao je za Sky News Eustice, britanski ministar za okoliš, hranu i ruralna pitanja.

"Vlada Ujedinjenog Kraljevstva čini dostupnom tehnologiju koju posjeduje, a koja može ispitati porijeklo pšenice. Pritom surađujemo s drugim zemljama, uključujući Australiju, kako bismo osigurali da ukradena ukrajinska pšenica ne pronađe put do tržišta", dodao je.

Eustice je rekao da Velika Britanija također razmišlja o pomoći Ukrajini da popravi svoju željeznicu kako bi pšenicu iz zemlje izvukla kopnenim putem.

Pročitajte više