Britanija postrožuje uvjete za ulazak u zemlju, svi će se morati testirati

BRITANIJA će tražiti od svih putnika koji dolaze u zemlju da se prije polaska testiraju na covid, dok će oni koju doputuju iz Nigerije morati u karantenu u hotelima, kako bi se usporilo širenje varijante omikron, rekao je u subotu britanski ministar zdravstva. Nigerija će biti dodana i na crvenu listu putovanja.

Premijer Boris Johnson rekao je da su ograničenja putovanja nužna kako bi se usporilo širenje omikrona, dok znanstvenici pokušavaju u kratkom vremenu saznati što više o ovoj varijanti koronavirusa, njezinoj prenosivosti i učinkovitosti cjepiva protiv nje.

"Podatke smo pregledavali posljednjih tjedan dana, otkako smo saznali za omikron, i vidimo sve veći broj slučajeva povezanih s putovanjima", rekao je ministar zdravstva Sajid Javid u emitiranom isječku.

"Uvijek smo govorili da ćemo djelovati brzo ako bude potrebno, zato smo odlučili donijeti ovu promjenu vezano za testiranje prije polaska."

Nigerija će biti dodana na britansku crvenu listu

Zahtjev za testiranje prije polaska značit će da svi putnici koji dolaze u Britaniju moraju napraviti test najviše 48 sati prije vremena polaska. Ta odredba stupa na snagu u utorak u 4 sata ujutro po GMT-u (5 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Nigerija će biti dodana na britansku crvenu listu putovanja u ponedjeljak u 4 sata po GMT-u.

Javid je rekao da se broj slučajeva omikrona u Britaniji popeo na oko 160, a da je Nigerija druga nakon Južnoafričke Republike (JAR) po broju slučajeva omikrona povezanih s putovanjima.

JAR i devet drugih južnoafričkih zemalja dodane su na crvenu listu prošlog vikenda, što znači da je ulazak dopušten samo građanima ili stanovnicima Ujedinjenog Kraljevstva, koji potom moraju biti u karanteni u hotelu. 

Pročitajte više