Britanka: Otac je ubio mamu 1985. i još uvijek ne želi reći što je učinio s tijelom

Screenshot: Youtube

SAM GILLINGHAM već 38 godina živi sa zagonetkom koja joj razdire dušu - kako je njezin otac ubio njezinu majku 1985. godine i zašto ne želi reći što je učinio s tijelom?

Danas se pomirila s tim da Russell Causley napušta zatvor nakon što je odbor za uvjetni otpust zaključio da se zatvorenik koji služi doživotnu kaznu zatvora za ubojstvo Carole Packman može sigurno vratiti u zajednicu, piše BBC.

"Nema istrage, nema smrtovnice za moju majku. Ona doslovno više ne postoji. I mislim da to nije prihvatljivo", kaže Sam.

Čula je oca kako govori o zločinu

Tijekom godina Sam se mentalno pripremala za ovaj trenutak. No unatoč tome što je izgubila pravnu bitku oko oslobođenja svog oca, barem je izborila jednu pobjedu - prošlog ga je prosinca čula kako govori o svom užasnom zločinu - budući da je bio prisiljen istupiti na prvom javnom ročištu za uvjetni otpust u Ujedinjenom Kraljevstvu.

A upravo ono što je čula tog dana navelo ju je da se zapita uzima li kaznenopravni sustav doista u obzir potrebe žrtava koje su godinama čekale odgovore, a nikad ih nisu dobile.

"Bio je to prvi put da sam čula svog oca kako govori otkako je završio u zatvoru. Bila sam prilično iznenađena koliko je govorio, s obzirom na to da je znao da gledamo i slušamo", objasnila je Sam.

Čula je svog oca kako govori zahvaljujući važnoj promjeni zakona prošle godine. Kad je počinitelj osuđen za ubojstvo, njegova obvezna doživotna kazna sadrži minimalnu zatvorsku kaznu koju određuje sudac.

Dosad je sve bilo obavijeno velom tajne

Nakon što odsluži određeni broj godina, počinitelj može podnijeti zahtjev odboru za uvjetni otpust da bude pušten na slobodu. Dužnost odbora za uvjetni otpust je odlučiti predstavlja li počinitelj opasnost za druge. Ako su rizici niski, zatvorenika se pušta na slobodu.

Dosad je način na koji je odbor za uvjetni otpust donosio svoje odluke bio obavijen velom tajne. Igrom slučaja Causleyjev sedmi zahtjev za izlazak iz zatvora zakazan je nedugo nakon što su nova pravila stupila na snagu, a Neil, sin Sam Gillingham, snažno je lobirao da to bude prvo saslušanje koje će se održati u javnosti.

Sam je posljednji put čula Causleyjev glas sredinom 90-ih, prije nego što je konačno optužen nakon godina odgađanja.

"Neočekivano me nazvao. A njegove prve riječi bile su: 'Pa, Sam, policija je upravo otišla. I još me nisu optužili za ubojstvo tvoje majke'", prisjeća se Sam.

Kad ga je konačno čula kako govori prošlog prosinca, bilo je to putem videoveze iz zatvora Lewes u istočnom Sussexu. Causley je počeo iznositi priču o Caroleinom ubojstvu 1985. u njihovoj luksuznoj obiteljskoj kući u Bournemouthu.

Tri različite verzije

Priča koju je ispričao bila je, prema procjeni njegove kćeri, barem treća proturječna priča.

U jednoj od prijašnjih verzija rekao je drugom zatvoreniku da je ženu ugušio plinom. U svojevrsnom priznanju koje je poslao policiji 2015. godine Causley je rekao da je udario i zadavio Carole. Prošlog prosinca ponovno je promijenio priču.

Ovaj put je rekao da je Carole ubio njegov ljubavnik, koji je živio u obiteljskoj kući i čije je prezime kasnije uzeo. Spalio je tijelo i riješio se onoga što je ostalo na poljima Hampshirea.

Policija je davno isključila ljubavnika i tako je Russell Causley ostao pripadnik male skupine posebno okrutnih ubojica koji nisu učinili ništa kako bi ublažili bol bližnjih.

"Razlog zbog kojeg je važno čuti samog počinitelja na javnom saslušanju za uvjetni otpust je da bismo razumjeli što se događa iza tih zatvorenih vrata", kaže Sam.

"Frustrirajuće je slušati"

I dok je slušala njegovo višesatno izlaganje, zaključila je da njezin otac još uvijek pokušava manipulirati.

"Ako ništa drugo, otvorio mi je više pitanja. Frustrirajuće je slušati dok s duge strane nema nikoga tko bi postavljao neugodna pitanja", govori Sam za BBC.

Tijekom dijela saslušanja Causley je upitan kako se ponašao prema svojoj kćeri, koja je tada bila tinejdžerica. Priznao je strog odgoj, ali Sam kaže da je zapravo bio puno gori: "Postoji to trajno, kontinuirano, prisilno i kontrolirajuće ponašanje iza konačnog nedjela mog oca."

"Smatram da je zabrinjavajuće što unatoč duljini boravka u zatvoru on još uvijek nije prošao nikakve programe rehabilitacije. On sebe ne vidi kao obiteljskog zlostavljača. I dalje ne prihvaća vlastitu odgovornost za ono što je učinio. On to umanjuje", smatra Sam i dodaje:

"Mislim da je trebao postojati netko tko će zastupati moje interese i interese moje majke na tom javnom saslušanju za uvjetni otpust. Oni nisu u potpunosti uzeli u obzir kakav je osjećaj slušati ono što sam ja slušala."

Zašto ga puštaju?

Stav je britanske vlade da je otvorenost velik korak naprijed u pomaganju javnosti da razumije kako odluke o puštanju na slobodu donose bivši suci, psiholozi i stručnjaci iz drugih područja koji sjede u odborima.

Vera Baird, bivša pravobraniteljica za žrtve za Englesku i Wales, kaže da Ujedinjeno Kraljevstvo još nije potpuno zaštitilo njihove interese.

"Što više informacija žrtva ima o tome kako se postupa s počiniteljem, lakše će se nositi s činjenicom da će ta osoba na kraju gotovo sigurno biti puštena", kaže Baird i nastavlja:

"Žrtve moraju ići na saslušanje za uvjetni otpust potpuno svjesne o čemu se zapravo radi. Ne radi se o prijestupu, već o toj osobi. Morate imati kvalitetnog stručnjaka za podršku žrtvama, koji će biti s vama prije i poslije. Mislim da ništa od toga sada nije dostupno."

Causley će sada svoje posljednje godine provesti na slobodi osim ako ne prekrši uvjete puštanja i ne bude vraćen u zatvor.

U pomalo teškoj igri sudbine za Sam, istaknuti zakon kojim se ubojicama otežava izlazak iz zatvora ako ne otkriju što su učinili ostacima svojih žrtava ne odnosi se na Causleyja. To je zato što je dobio uvjetnu slobodu 2020. godine, prije stupanja novog zakona na snagu, ali je potom vraćen u zatvor zbog kršenja uvjeta puštanja na slobodu.

I tako Sam polaže nade da će ipak dobiti odgovore. Želi da stručnjaci ministarstva pravosuđa za restorativnu pravdu uvjere njezinog oca da se sastane s njom. Restorativna pravda složen je i dobrovoljan proces u kojem se počinitelj i žrtva susreću uz podršku stručnih savjetnika.

Vera Baird kaže da terapijski susreti mogu pomoći i žrtvi i počinitelju. Ali sve ovisi o okolnostima i to nije nikakvo instant-rješenje.

Dužnosnici ministarstva pravosuđa razgovarali su o potencijalnom procesu restorativne pravde sa Sam, ali nakon toga ona nije ništa čula mjesecima pa ne zna je li ideja doprla do zatvorske ćelije njezinog oca. Što bi Sam pitala svog oca?

"Zašto? Zašto? Zašto nastavljaš igrati te igre? Nije sigurno da će biti pušten. Russell Causley je manipulator", govori Sam.

Treba li ga ikad pustiti?

"Ne. Mislim da je njihova prosudba pogrešna. Još uvijek ne osjećam da je moja majka dobila pravdu. Odlučni su da ga oslobode. A preko toga je teško prijeći."

Pročitajte više