Britanska obitelj čiji su preci imali robove platit će 100.000 funti Grenadi

Ilustracija: Profimedia

BRITANSKA obitelj čiji su preci posjedovali robove u 19. stoljeću ispričat će se narodu karipskog otoka Grenade i platiti odštetu u iznosu od 100.000 funti, piše njemačka agencija dpa.

"Obitelj Trevelyan ispričava se narodu Grenade zbog uloge koju su naši preci odigrali u porobljavanju tog otoka i obećava platiti odštetu", napisala je na Twitteru novinarka BBC-ja Laura Trevelyan, članica obitelji koja djeluje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Imali više od 1000 robova

Njezina obitelj u 19. stoljeću na Grenadi imala je više od tisuću robova i posjedovala je šest plantaža šećerne trske, kazala je novinarka. 

Obitelj namjerava donirati 100.000 funti za osnutak fonda za gospodarski razvoj otoka, izvijestio je BBC. Gospođa Trevelyan je rekla da će sedmero članova obitelj ovog mjeseca otputovati u Grenadu kako bi se javno ispričali.

"Ne možete popraviti prošlost, ali..."

Novinarka, koja je otok posjetila radi snimanja dokumentarca, za BBC je rekla da je njezino iskustvo bilo "zaista strašno" i "osjećala se posramljeno" vidjevši plantaže, na kojima su robovi bili kažnjavani, kao i alate za mučenje koji su korišteni kako bi ih se obuzdavalo.

"Ne možete popraviti prošlost, no možete priznati bol", kazala je. Dodala je da je obitelj primila otprilike 34.000 funti odštete 1834. zbog gubitka "posjeda" na Grenadi, što bi danas vrijedilo otprilike 3 milijuna funti.

Priznala je da se donacija od 100.000 funti gotovo 200 godina kasnije može činiti "nedovoljnom", no dodala je da se nada da će isprika za postupke njihovih predaka biti primjer drugima. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više