Britanska vlada zamrzava visinu pretplate za BBC

Foto: EPA

BRITANSKA vlada priopćila je danas da na dvije godine zamrzava visinu audiovizualne pristojbe i općenito dovela u pitanje takav način financiranja BBC-ja, što je ocijenjeno kao politički napad u času kada je Boris Johnson umiješan u skandale.

"BBC je velika nacionalna ustanova koja zauzima jedinstveno mjesto u našoj kulturnoj baštini (...), ali u času kada se obitelji bore s velikim porastom životnih troškova, ne možemo tek tako tražiti od kućanstava koja teško rade da plaćaju još veću televizijsku pristojbu", rekla je u parlamentu ministrica kulture Nadine Dorries.

BBC želi pristojbu povećati na 180 funta

Najavila je da će visina godišnje pristojbe, koju BBC želi povećati na 180 funta, biti zamrznuta na 159 funta (190 eura) do 2024., a zatim će se "povećavati u skladu s inflacijom u iduće četiri godine".

Dorries je tijekom vikenda na Twitteru dala do znanja da 2027. želi ukinuti pretplatu.

Mjera je podigla buru jer je BBC institucija u Velikoj Britaniji koja prolazi kroz osjetljivo razdoblje, pritiješnjena između nastojanja da privuče mlađu publiku, oštrih kritika vlasti zbog navodnog nedostatka objektivnosti i smanjenja proračuna koje je zadnjih godina već dovelo do velikog rezanja troškova.

Mediji: Johnson pokušava dobiti glasove 

Richard Sharp, predsjednik audiovizualne grupacije i Tim Davie, izvršni direktor, rekli su u priopćenju da su "razočarani" i istaknuli da pretplata odražava "najbolji omjer kvalitete i cijene".

Mediji pišu da je ova odluka dio paketa mjera s populističkim naglascima koja premijeru Borisu Johnsonu treba omogućiti da pridobije glasove baze.

Johnson proživljava najgoru krizu od dolaska na vlast u ljeto 2019. nakon otkrića o organiziranju zabava u Downing Streetu dok su u Velikoj Britaniji bile na snazi stroge epidemiološke mjere.

Pročitajte više