Britanska vlada želi manje poreze za bogate, konzervativcima jako pala popularnost

Foto: EPA

BRITANSKA Laburistička stranka zabilježila je u anketi najveće vodstvo u odnosu na vladajuću Konzervativnu stranku u više od 20 godina, a glavni je razlog vladin prijedlog o smanjenju poreza bogatima, piše The Times.

Ministar financija Kwasi Kwarteng predstavio je prošlog tjedna plan koji predviđa najveće sniženje poreza u povijesti, ukidanje limita za bonuse bankara i veliko zaduživanje, uzvitlavši prašinu na tržištima i pritisnuvši tečaj funte.

Ni građani nisu zadovoljni, ako je suditi po anketi YouGova.

Najveća razlika između torijevaca i laburista od 2001.

Tako je udio ispitanika koji podržavaju oporbene laburiste u anketi čak 17 bodova veći od onog konzervativaca, što je najveća razlika od 2001. godine i mandata Tonyja Blaira, piše The Times.

Najavljeno sniženje poreza izazvalo je veliki otpor, čak i među konzervativcima, pokazala je anketa, pa tako samo 19 posto ispitanika smatra da je Kwartengov prijedlog proračuna "pravedan", najmanje otkada je YouGov počeo postavljati to pitanje 2010., primjećuje londonski list.

Šef laburista Keir Starmer planira danas napasti plan premijerke Liz Truss za gospodarstvo i poručiti da će laburisti, umjesto da snižavaju poreze bogatima, otvarati radna mjesta, poboljšati obrazovanje radnika i uhvatiti se u koštac s klimatskim promjenama, najavljuje Reuters.

Pročitajte više