Britanski ministar: Podržavat ćemo Ukrajinu sve dok ne pobijedi u ratu

Foto: EPA

VELIKA BRITANIJA posjeduje "stratešku izdržljivost" da podržava Ukrajinu dok ona ne pobijedi u ratu s Rusijom, poručit će u utorak britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly. Britanija je jedan od najistaknutijih podupiratelja Kijeva. Šalje Ukrajini protutenkovsko naoružanje, stotine projektila i oklopnih vozila te obučava ukrajinske vojnike. 

Reuters piše kako će Cleverly u govoru na konferenciji vladajuće Konzervativne stranke reći da Britanci nisu bili samo "komentatori" svjetskih događaja nego i "igrači na terenu" te da London vjeruje da agresori ne smiju nekažnjeno napadati svoje susjede.

"Zbog toga stojimo rame uz rame s hrabrim Ukrajincima koji brane svoju domovinu. A Britanija ima stratešku izdržljivost da ih dovede do pobjede", reći će Cleverly, stoji u dijelovima govora koje su objavili njegovi torijevci.

"Podržavat ćemo ih dok se ovaj rat ne dobije. Podržavat ćemo ih dok im se ne vrati suverenitet. Nikada nećemo priznati aneksiju Luhanska, Donjecka, Hersona, Zaporižje ili Krima", rekao je pa dodao: "Oni su Ukrajina. A kada Ukrajina pobijedi u ovom ratu, mi ćemo ju podržati u obnavljanju svojih domova, svojeg gospodarstva i svojeg društva."

Pročitajte više