Britanski ministar: Putin bi pregovore za mir mogao iskoristiti za obnovu vojske

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin mogao bi iskoristiti mirovne pregovore kako bi obnovio vojsku prije pokretanja novog niza napada, upozorio je britanski ministar vanjskih poslova. James Cleverly je u intervjuu za The Telegraph rekao da postoji rizik da "Putin zapravo samo koristi prekid vatre kako bi uvježbao više trupa i proizveo više streljiva te obnovio svoje oštećene oružane snage i ponovno ih naoružao".

Upozorenje britanskog ministra dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da će biti spreman razgovarati s Putinom ako on doista želi okončati rat, nešto što se dosad nije dogodilo. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će nastaviti razgovarati s Putinom kako bi pokušao spriječiti daljnju eskalaciju te o osiguravanju sigurnosti nuklearnih elektrana. 

Međutim, Cleverly, koji je ovaj tjedan bio na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu, upitao je hoće li se Putin zaista angažirati u dobroj vjeri. "Poanta je da moramo biti vrlo, vrlo oprezno ako mirovne pregovore, a ja koristim riječ mir u navodnicima, inicira Vladimir Putin", rekao je Cleverly.

"Rješenje za ovo mora biti održivo, mora biti smisleno, mora biti stvarno"

Dodao je da ako Rusi iskoriste bilo kakvu pauzu u borbama samo kao pokriće za ponovno naoružavanje, moglo bi doći do daljnjih problema. "Onda će se dogoditi da ćemo ponovno vidjeti scene novih napada, ali možda za nekih 12 do 18 mjeseci", rekao je.

"Rješenje za ovo mora biti održivo, mora biti smisleno, mora biti stvarno. Ono na što moramo paziti jest stanka koju Rusija koristi kao način da osigura da je njezina sljedeća faza agresije učinkovitija od ove trenutne."

"I gledajte, Vladimir Putin ima shemu za ovo. Gruzija, to će biti jednokratno, zar ne? Krim, to će biti jednokratno, zar ne? Istočna Ukrajina, to je trebalo biti jednokratno. Zapravo ono što smo vidjeli je da su svi bili spremni prema najnovijem valu agresije", zaključio je Cleverly.

Pročitajte više

 

Pročitajte više