Britanski obavještajci: Rusija se suočava s dilemom

Foto: EPA

MINISTARSTVO obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) objavilo je svoje najnovije informacije o krizi u Ukrajini.

U svom izvješću ministarstvo navodi da su ukrajinske trupe 2. listopada započele novu fazu ofenzivne operacije u južnom lučkom gradu Khersonu i uspjele se probiti 20 km.

Vojnici su uspjeli osvojiti istočnu obalu Inhuletsa i zapadnu obalu Dnjepra, ali "još ne prijete glavnim ruskim obrambenim položajima".

U međuvremenu, ruske snage su "u pravilu prekinule kontakt i povukle se", a zapovjednici Kremlja "vjerojatno" će rastuću prijetnju regiji Nova Kakhovka u južnoj Ukrajini vidjeti kao jednu od svojih "najhitnijih briga". U ažuriranju se dalje kaže da oštećeni riječni prijelaz preko Dnjepra u ovom području "ostaje jedna od rijetkih dostupnih ruta za opskrbu snaga".

Dilema ruskih snaga

S ograničenim rutama koje su im dostupne, Rusija se suočava s dilemom i dok bi mogli povući svoje snage, "politički imperativ bit će ostati i braniti se".

Rusija je također angažirala većinu svojih zračnodesantnih snaga s velikim nedostatkom ljudstva za obranu Hersona.

"Stoga Rusija trenutačno ima nekoliko dodatnih, visokokvalitetnih snaga za brzo raspoređivanje na raspolaganju za stabilizaciju fronte: vjerojatno namjerava rasporediti mobilizirane rezerviste u sektor", dodaje se u izvješću.

Pročitajte više