Britanski obavještajci: Kremlju sve teže održavati privid da Rusi podržavaju rat

Foto: EPA

BRITANSKO ministarstvo obrane objavilo je novi izvještaj svojih vojnih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu navode kako se, prema nedavnim anketama, čini da u Rusiji pada podrška javnosti ratu u Ukrajini.

Neovisni ruski medij tvrdi da je došao u posjed podataka koje je za internu upotrebu prikupila ruska Federala služba za zaštitu, navodi se u izvješću. Prema tim podacima, 55 posto Rusa preferira mirovne pregovore s Ukrajinom, a samo 25 posto podržava nastavak konflikta, objavili su britanski obavještajci.

Ti rezultati su konzistentni s podacima iz odvojene ankete provedene u listopadu, prema kojoj 57 posto Rusa podržava mirovne pregovore. U travnju 2022. godine oko 80 posto Rusa je u anketi izrazilo svoju podršku "specijalnoj vojnoj operaciji", kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine.

"Održavanje privida podrške ratu postat će sve teži zadatak za Kremlj"

Usprkos pokušajima ruskih vlasti da zadrže kontrolu nad informacijskim okolišem, konflikt u Ukrajini je postao problematičan za velik broj Rusa od rujna ove godine, kad je proglašena "djelomična mobilizacija", navodi se u izvješću.

S obzirom na to da nije vjerojatno da će Rusija ostvariti značajnije uspjehe na bojišnici u narednim mjesecima, održavanje privida podrške ratu u javnosti vjerojatno će postati sve teži zadatak za Kremlj, zaključuju britanski obavještajci. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više