Britanski stručnjaci: Nije smak svijeta. Delta nas brine više od omikrona

Ilustracija: Shutterstock

ŠEF engleskog javnog zdravstva Chris Whitty kazao je za Telegraph da delta varijanta izaziva veću zabrinutost u Ujedinjenom Kraljevstvu nego nova varijanta omikron.

Whitty je rekao da su ministri u pravu što su poduzeli "mjere predostrožnosti" na granicama kako bi usporili dolazak nove varijante u Britaniju. No, upozorio je da bi svaki pokušaj nametanja "više ograničenja" mogao izgubiti podršku javnosti i sugerirao je da je zabrinutost najbolje usredotočiti na neposrednije prijetnje.

Jučer je Svjetska zdravstvena organizacija označila B.1.1.529 varijantom koja izaziva zabrinutost i nazvala je omikron, a slučajevi su identificirani i u Izraelu i Belgiji. Znanstvenici se boje da bi veliki broj mutacija ove varijante mogao značiti da može izbjeći cjepiva.

"Delta soj je veća opasnost"

Whitty je rekao da je više zabrinut zbog rizika koje predstavljaju postojeće varijante, opisujući delta soj kao nesumnjivo glavnu stvar o kojoj se moraju brinuti od sada do Božića.

"Oduvijek smo znali da će se nove varijante pojaviti s vremena na vrijeme... Ali postoji jako puno toga što ne znamo i mislim da vjerojatno nije od velike pomoći nagađati", kazao je.

Sir John Bell, jedan od najviših vladinih savjetnika za cjepiva, rekao je da bi nova varijanta na kraju mogla uzrokovati samo "curenje iz nosa i glavobolje" kod onih koji su cijepljeni.

Bell, glavni profesor medicine na Sveučilištu u Oxfordu, rekao je da bi, iako bi nova varijanta mogla izbjeći antitijela, bila manja vjerojatnost da će pobjeći od T-stanica i drugih dijelova imunološkog sustava koji pružaju širu zaštitu.

Profesor James Naismith, direktor Instituta Rosalind Franklin, rekao je za BBC da cjepiva i novi tretmani za covid znače da je novi razvoj događaja "loša vijest, ali ne i smak svijeta".

Tvorac cjepiva AstraZenece: Nema razloga za paniku

Direktor Oxfordske grupe za cjepivo, koja je razvila cjepivo AstraZeneca, izrazio je oprezan optimizam da bi postojeća cjepiva mogla biti učinkovita u prevenciji ozbiljne bolesti iz varijante omikron i rekao je da je malo vjerojatno da će rezultirati ponovnim pokretanjem pandemije.

Govoreći u emisiji Today na BBC Radiju 4, Andrew Pollard je rekao:

"Ako pogledate gdje se nalazi većina mutacija, one su slične regijama šiljastog proteina koje su dosad viđene s drugim varijantama i to vam govori da unatoč mutacijama koje postoje u drugim varijantama, cjepiva nastavljaju sprječavati vrlo teške bolesti.

Barem sa spekulativne točke gledišta, imamo određeni optimizam da bi cjepivo i dalje trebalo djelovati protiv ove varijante za tešku bolest, ali stvarno trebamo pričekati nekoliko tjedana da se to potvrdi. No, vrlo je malo vjerojatno da će se ponovno razbuktati pandemija u cijepljenoj populaciji kakvu smo vidjeli prošle godine", rekao je.

Pollard je dodao da je još prerano na temelju podataka u Južnoj Africi donositi bilo kakve zaključke o utjecaju omikron varijante.

Vodeća britanska liječnica: Nova varijanta korone je najznačajnija dosad

"Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija varijanta koju su znanstvenici dosad otkrili", rekla je jučer direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Jenny Harries.

"Ovo je najznačajnija varijanta koronavirusa koju smo dosad uočili. Potrebna su hitna istraživanja kako bismo naučili više o tome koliko je zarazna, opasna i otporna na djelovanje cjepiva", rekla je Harries, a prenosi BBC.

Zbog omikrona ograničena putovanja diljem svijeta

Varijanta omikron, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila "varijantom koja brine", stigla je u Belgiju nakon što je otkrivena u Južnoj Africi. WHO je upozorio da preliminarni dokazi sugeriraju da varijanta ima povećan rizik pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od drugih varijanti.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da postoji "ogromna zabrinutost u svijetu" zbog nove varijante te su uvedene zabrane letova iz Južne Afrike, Bocvane, Lesota, Eswatinija, Zimbabvea i Namibije kako bi se ograničilo njezino širenje.

EU, SAD i Kanada slijedili su potez Britanije u uvođenju ograničenja putovanja posjetiteljima iz Južne Afrike prije nego što je WHO dodao varijantu B.1.1.529 najvišoj kategoriji opasnosti.

Stručnjaci WHO-a rekli su da postoje prvi dokazi koji ukazuju na to da omikron ima "povećan rizik za ponovne infekcije", a njegovo brzo širenje u Južnoj Africi sugerira da ima snažan potencijal rasta.

Pročitajte više