Brnabić: Hrvatska je neprijateljska zemlja, danas će oni vidjeti tko je Vučić

Foto: Screenshot YouTube Happy TV

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić jutros je gostujući u programu srpske Happy televizije izjavila da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja i izrekla je svojevrsnu prijetnju Hrvatskoj Vučićem.

Mahala naslovima iz hrvatskih medija, prijetila Vučićem

"Ova odluka, mogu slobodno reći, promijenila je sve. Do jučer sam govorila o tome da će predsjednik Vučić tamo u Pragu biti pod ogromnim pritiskom, danas na ovom summitu europske političke zajednice i pod baražnom paljbom... Danas, nakon ove sramotne odluke Europske unije, mislim da će oni biti pod baražnom vatrom predsjednika Aleksandra Vučića. I najiskrenije mislim da će oni danas vidjeti tko je Aleksandar Vučić. I kakav je političar.

Mislim da do sada nisu vidjeli Vučića koji ima ovako jake argumente da im pokaže svu njihovu sramotu i licemjerje. To da oni iz paketa sankcija isključe neke članice Europske unije, kao što su na primjer Bugarska ili naši prijatelji iz Mađarske, mislim i Slovačka, zato što kažu da će ih to previše ekonomski pogoditi... Ali da na eksplicitan zahtjev Hrvatske ne izuzmu Srbiju... Oni time čine direktnu financijsku štetu i našim građanima i našoj ekonomiji, izbijaju stotine i stotine milijuna eura direktno iz džepa", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije u emisiji je pokazivala i naslove iz hrvatskih medija u kojima stoji da je Hrvatska stopirala uvoz ruske nafte Srbiji preko Janafa i rekla da su sankcije "očigledno inicijativa Hrvatske". 

Proglasila Hrvatsku neprijateljskom zemljom

"U svom jadu i bijedi hrvatsko rukovodstvo i hrvatski mediji nisu se mogli ni suzdržati da kažu da su oni to napravili", rekla je Brnabić pa dodala: "Hrvati su morali reći da su to oni napravili."

Potom je Hrvatsku proglasila neprijateljskom zemljom.

"Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji. Hrvatska se pokazala otvoreno kao neprijateljska zemlja Srbiji", rekla je. 

Rekla je kako će pričekati povratak srpskog predsjednika Vučića i da će potom "morati donijeti neke strateške odluke i strateške promjene". 

Kazala je i kako će zbog ovih sankcija "nafta koja stiže preko Jadranskog naftovoda, koji su u bivšoj Jugoslaviji gradili i Srbija i njeni građani svojim novcem, biti najmanje 20 posto skuplja".

"Ono što su mislili učiniti Rusiji, u srijedu su učinili nama jer mi ovisimo o naftovodu iz Hrvatske. Koriste to za političku ucjenu i odmazdu. Oni koriste energetiku za politički rat i odmazdu. Hrvatska, a EU je to dozvolila. Koriste energetiku za političke ciljeve", navela je Brnabić i dodala da jedva čeka da EU to objasni.

Vučić se kasnije svađao s hrvatskim novinarima

Vučić je kasnije dao izjavu u Pragu, pri čemu se i svađao s hrvatskim novinarima.

"Ja ponavljam, Hrvatska je radila samo svoj posao koji radi od '41. pa nadalje. Hrvatska samo radi svoj posao, sve ono što je radila prethodnih 70, 80 godina. Uopće ne krivim", rekao je predsjednik Srbije, polemizirajući s novinarima iz Hrvatske.

"Ja nemam svoje naslovnice. Jel vi govorite o meni ili srpskim medijima?"

Na podsjećanje predstavnika hrvatskih medija da se njihova zemlja na naslovnim stranama tabloida uspoređuje s NDH, Vučić je rekao: "Ja nemam svoje naslovnice. Jel vi govorite o meni ili srpskim medijima? Vi ste se pohvalili u vašim medijima, mi vam čestitamo na tome."

Na pitanje zašto krivi Hrvatsku, kad je Srbija ta koja odbija uvesti sankcije Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu, Vučić je poručio da Zagreb neće voditi politiku Beograda.

"Vodit će je građani Srbije preko slobodno izabranih predstavnika, a protiv svih onih koji misle da mogu Srbiji nametati svoju volju", poručio je Vučić, ističući da je ponosan na to što je Srbija, kako je rekao, slobodarska zemlja koja sama donosi svoje odluke.

Pročitajte više