Brnabić i Vučić bijesni, optužuju Hrvatsku: "Ovo je otvoreni akt neprijateljstva"

Foto: Profimedia

DRŽAVE Europske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koje izvoze treće zemlje. Nakon usvajanja ove odluke Srbija neće moći uvoziti naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi prenijele i na Srbiju.

Prvobitni prijedlog Europske komisije predviđao je izuzetak kad je riječ o snabdijevanju iz Jadranskog naftovoda, ali je na inzistiranje pojedinih država članica EU taj prijedlog odbijen jer je stav da nema opravdanja zbog kojeg bi Srbija bila izuzeta, piše Nova.rs.

"Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebala profitirati od derogacije. Ostale države članice (EU) su se složile s ovim stavom", rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija, prenosi Radio Slobodna Europa.

Vučić pobjesnio

Ovakva odluka, prema pisanju režimskih medija, šokirala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji smatra, kako se navodi, da je Hrvatska najodgovornija za blokadu koja je uvedena Srbiji.

Prema najavama, Vučić bi se trebao oglasiti ovim povodom, a glavni razlog zbog kojeg je predsjednik Srbije nezadovoljan odlukom EU jest taj što je Bugarska, u kojoj posluje ruski Lukoil, dobila povlašten položaj, odnosno izuzeće.

Tabloid Informer, izrazito sklon Vučiću piše da je Vučić "bijesan kao ris". U naslovu pišu kako će već danas, na summitu Europske političke zajednice u Pragu, kolegama iz EU direktno reći da je to strašan skandal.

"Nema više diplomacije i uvijanja! Stvari se moraju nazvati pravim imenom. A ovo je najstrašnije licemjerje! Odluka EU, da na prijedlog Hrvatske, kazni Srbiju je ozbiljan problem! Poslije te i takve odluke očigledno je da Bruxelles na Srbiju ne gleda kao na ravnopravnog partnera, nego kao na nekakvog neprijatelja!", rekao je sugovornik iz za Informer.

Brnabić: Hrvatska se pokazala kao neprijateljska zemlja

Predsjednica srpske vlade Ana Brnabić izjavila je da je Hrvatska stopirala Srbiji dovod nafte preko naftovoda Janaf (Jadranski naftovod), u sklopu novog europskog paketa sankcija Rusiji, ustvrdivši da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja.

"Sve se događa na zahtjev Hrvatske, a Srbija se kazni jer traži pravdu za ubijenu djecu, a to sve da ne spriječi EU, to je skandal", rekla je Brnabić za TV Happy dovodeći odluku o zaustavljanju isporuka nafte u vezu s optužnicom srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice hrvatskih pilota.

Ona je ocijenila da odluka o stopiranju nafte predstavlja izravnu financijsku štetu Srbiji i da je time "iz džepa građana Srbije" izbijeno stotine milijuna eura. 

"To je sramotna odluka EU i ta odluka je sve promijenila", ustvrdila je premijerka najavivši da će na današnjem samitu Europske političke zajednice u Pragu o tome razgovarati i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Ona je kazala da ne postoji alternativni naftovod i da je Hrvatska to "zloupotrijebila". "Ne možemo naći jeftiniju naftu od ove, a očigledno se ne moraju ni ugovori poštivati. Bugarska može koristiti rusku naftu, ali Srbija ne može", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da će Vučić danas na samitu u Pragu sudjelovati na okruglom stolu o energetici i na bilateralnom sastanku s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. 

Zašto je Srbija bijesna?

Pišući o novom paketu sankcija beogradski list Politika ustvrdio je da je osmi paket sankcija Rusiji, na inzistiranje Hrvatske, obuhvatio i Srbiju.

Novi paket sankcija koji su jučer izglasale države članice EU podrazumijeva i ograničavanje cijene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje, izvan EU, navodi Politika. List dodaje da je "na inzistiranje Hrvatske po nalogu ustaškog režima u Zagrebu i tamošnjeg premijera ustaše Andreja Plenkovića, osmi paket sankcija obuhvatio i Srbiju koja preko Jadranskog naftovoda neće moći uvoziti rusku naftu".

List tvrdi da su, unatoč tome što je prijedlog Europske komisije predviđao izuzetak od kojeg bi Srbija mogla profitirati, a tiče se Jadranskog naftovoda, Hrvatska i još nekoliko zemalja utjecale na to da taj dio prijedloga ne prođe, jer je  zaključeno da za njega nema opravdanja.
 

 

Pročitajte više