Brnabić spominje rat, Vučić se sutra obraća. "Pokazat će fotografije i dokumente"

Foto: EPA

SRBIJA će zahtijevati za Kosovo sve što je sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, a blizu je toga da zatraži i povratak svojih sigurnosnih snaga, izjavila je srpska premijerka Ana Brnabić u povodu novih napetosti na Kosovu.

Bruxelles je danas poručio da su Europska unija i njezine države članice "veoma zabrinute" zbog sigurnosne situacije na sjeveru Kosova, nakon što je jučer Kosovska policija (KP) pojačala svoje prisustvo na sjeveru, a kasno sinoć jedan policajac lakše je ozlijeđen u oružanom napadu u selu na teritoriju općine Zvečan.

"Europska unija i države članice pozivaju na odgovornost i deeskalaciju jer to je ono što je prije svega potrebno za dobrobit lokalnog stanovništva", poručio je glasnogovornik EU Peter Stano.

Prema izvješću Radija Slobodna Europa (RFE), on je novinarima u Bruxellesu rekao da se situacija na terenu prati veoma pažljivo te da su EULEX i KFOR u odgovarajućim ulogama, kao drugi odnosno treći sigurnosni faktor, prisutni na terenu i nastavljaju pratiti situaciju.

U povodu pojačanog prisustva pripadnika Kosovske policije, direktor Ureda za Kosovo srpske vlade Petar Petković je kasno u četvrtak, na izvanrednoj konferenciji za novinare, ustvrdio da kosovski premijer Albin Kurti nastavlja s protupravnim i nasilnim akcijama čiji je cilj okupacija sjevera Kosova, većinski naseljenog Srbima. Petković je nagovijestio da bi Srbija, sukladno Rezoluciji 1244 VS UN-a iz lipnja 1999., mogla zatražiti povratak dijela svojih sigurnosnih snaga na Kosovo.

Vučić najavio obraćanje

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić jutros je objavio da se sastao s ministrom obrane i načelnikom Glavnog stožera. "Tijekom noći i jutra s ministrom obrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem...nema predaje!" napisao je Vučić na Instagramu uz fotografiju s tog sastanka.

Blic javlja da će se Vučić sutra u 19 sati obratiti javnosti i građanima "pokazati papire, dokumente i fotografije" te "obavijestiti javnost o svemu što se zadnjih dana događalo na Kosovu".

Brnabić: Na rubu smo rata

"Mi smo na ivici oružanih sukoba, a doveo nas je jedan neodgovorni pojedinac", izjavila je danas srpska premijerka o kosovskom premijeru Albinu Kurtiju uz ocjenu da međunarodna zajednica "gromoglasno šuti na njegove poteze".

Na pitanje novinara kani li Beograd poslati vojsku na sjever Kosova, s obzirom na ograničenja koja postoje u Rezoluciji 1244, Brnabić je rekla da "Srbija ima pravo, prema Rezoluciji 1244, zatražiti povratak svojih snaga na teritorij Kosova i Metohije zato što KFOR ne radi svoj posao i Srbi se osjećaju ne samo fizički već i životno ugroženi".

Rezolucijom 1244 VS UN-a, koja je donesena u lipnju 1999., uz okončanje ratnih sukoba na Kosovu, vojska i policija tadašnje SR Jugoslavije povukle su se s Kosova, uz mogućnost da se pod posebnim uvjetima dio osoblja vrati. Povratak osoblja obavit će se, kako je navedeno u Rezoluciji 1244, "uz nadzor međunarodne sigurnosne prisutnosti i bit će ograničen na mali dogovoreni broj (stotine, ne tisuće)".

 

Napetosti sve veće

Napetosti na Kosovu se posljednjih mjeseci smjenjuju s pokušajima pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a kosovska vlada je poslije odluke srpskih predstavnika da napuste institucije, uključujući ostavke četvorice gradonačelnika u većinskim srpskim općinama na sjeveru, raspisala lokalne izbore za 18. prosinca, što je dovelo do novih napetosti.

Srpska lista, sestrinska stranka naprednjaka (SNS) srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, najavila je bojkot tih izbora, a ovaj tjedan obilježili su incidenti u dva općinska izborna povjerenstva, što je bio razlog vladi u Prištini da pojača policijske snage na sjeveru.

U međuvremenu su dužnosnici SAD-a ocijenili da izborima nije vrijeme i pozvali na odlaganje.

Dok kosovske vlasti čekaju policijsku procjenu sigurnosti, američki veleposlanik Jeffrey Hovenier poručio je da nema uvjeta za njihovo održavanje. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više