Brutalan rast cijena novih stanova

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PODACI državnog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene novogradnje u godinu dana u Zagrebu porasle i za 30 posto. I nije tu riječ samo atraktivnim lokacijama blizu centra grada - cijene divljaju i na periferiji.

Još nedovršena, novogradnja na Trešnjevci već je skoro rasprodana. Cijena - 4.5 tisuća eura po kvadratu.

"Zona tramvaja, srce Trešnjevke, novogradnja s parkirnim mjestom, s dizalom, A+ energetski razred, sa svim najmodernijim sustavima koji postoje... To je ono što se danas traži", govori za RTL vlasnik agencije za nekretnine Boro Vujnović.

S malom pauzom za vrijeme korone, od 2017. imamo samo rast cijena.

"Uzrokovan pozitivnim BDP-om, turizmom, niskim kamatnim stopama na kredite, niskim kamatnim stopama na štednju. A u zadnje vrijeme je inflacija glavni generator kupnje nekretnine, odnosno stanja na tržištu koje imamo", kaže Vujnović.

Novogradnja i do 7000 eura po kvadratu

Prosječna cijena kvadrata u Zagrebu je 2.5 tisuća eura, što je skok od 30 posto u odnosu na lani. No novogradnje su još skuplje. Novogradnja u centru Zagreba koja još nije izgrađena prodaje se i za 7 tisuća eura po četvornom metru.

Trećinu stanova kupuju stranci.

"To se pretvorilo u ozbiljan biznis koji predvode i stranci iz EU, koji grade i apartmaniziraju našu obalu jer je porez paušalni gotovo nikakav", govori Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

I onda na sve to stiže APN, koji je primarno dizajniran da pomaže, ali zapravo odmaže. Ivan Žilić je o tome napravio i istraživanje.

"Neka ideja programa je bila da napravi stanovanje priuštivijim za mlada kućanstva, no mi pokazujemo da, rad pokazuje na različite načine koristeći vrlo detaljne podatke o kupoprodajnim transakcijama nekretnina, zapravo vidimo da dio porasta nekretnina u zadnjim godinama dolazi iz tog programa", kaže Ivan Žilić s Ekonomskog instituta.

"U Zagrebu ima 300 tisuća kućanstava, a ima 380 tisuća stanova za stanovanje, prema popisu stanovništva 2021.", govori Žilić.

DZS: Stambeni objekti 13.6 posto skuplji nego lani

DZS je objavio da su cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine u prosjeku su porasle za 3.7 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast cijena ubrzao na 13.6 posto.

Cijene postojećih stambenih objekata više su za 4.2 posto na kvartalnoj, a 13.3 posto na godišnjoj razini.

Cijene stambenih objekata u drugom tromjesečju 2022. u odnosu na prvi kvartal u prosjeku su za Grad Zagreb više za 3.8 posto, Jadran 2.9 posto, a za ostala područja 6.4 posto. I na godišnjoj su razini cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle, u prosjeku za 14.8 posto. Na Jadranu je rast iznosio 12.8 posto, a na ostalim područjima 15.2 posto, pokazuju statistički podaci.

Pročitajte više

 

Pročitajte više