Bubaš: Svi mlađi od 65 godina koji su umrli u zadnja 2 tjedna nisu bili cijepljeni

Screenshot: RTL

MARIJA BUBAŠ, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, komentirala je situaciju s koronavirusom.

Na pitanje možemo li reći da je sada vrhunac, Bubaš kaže da smo se svi nadali da je prije tjedan dana bio vrhunac. "Nadali smo se da će se dogoditi plato i da neće doći do trenutnog povećanja novozaraženih, no očito je zaraza prevladala", kazala je za RTL Direkt.

Bubaš kao glavne "krivce" ovako velikog broja zaraženih navodi početak školske i akademske godine, lijepo vrijeme i poljoprivredne aktivnosti, kao što je, na primjer, berba grožđa, kao i sve drugo što nas još čeka u ovo doba godine.

"U ovo vrijeme prije godinu dana nismo imali cjepivo i morali smo zaista više razmišljati o pooštravanju mjera i to je zapravo bio jedini alat koji smo imali. Cjepivo smo gledali kao svjetlo na kraju tunela. Sada je oko 75 posto novooboljelih i hospitaliziranih, onih na respiratoru, necijepljeno. To je jasna poruka ljudima", objašnjava.

Usporedila je situaciju u Srbiji s onom kod nas i naglasila da su ljudi kod nas ipak educiraniji jer je država pokrenula edukaciju i u zdravstvu i u školama te kroz savjetovališta. "Informaciju treba davati. Smatram da je edukacija jako važna."

"Svi mlađi od 65 godina koji su preminuli nisu bili cijepljeni"

Smrtnost ovog vala je više nego dvostruko manja od prethodnih. "Otprilike broj umrlih i hospitaliziranih kasni tri tjedna za brojem novooboljelih, što je za očekivati. Prošle godine smo imali daleko veće brojke, međutim sada imamo više od 50 posto populacije koja je zaštićena cijepljenjem i preboljenjem. Da bi prosječno u Europi devet posto bilo zaštićeno prebolijevanjem, trebali smo čekati do osmog mjeseca ove godine. A, s druge strane, cijepljenjem se u posljednjih osam mjeseci zaštitilo više od 50 posto populacije. Dakle, cijepljenje je očiti izlaz iz ove situacije", potvrdila je Bubaš.

Bubaš je potvrdila da je točan podatak da od svih koji su u zadnja dva tjedna umrli, a koji su bili mlađi od 65 godina, nitko nije bio cijepljen te je dodala da je to i očekivano, jer kada necijepljena osoba dođe u kontakt s virusom, ishod nikada nije garantiran. 

"Mi čovjeku možemo samo pomoći da njegovo tijelo preboli tu bolest, no mnogima, nažalost, to ne uspije."

Na pitanje koji je sada novi kriterij za uvođenje nekih oštrijih mjera ako se pandemija idućih desetak dana ne smiri, Bubaš je odgovorila da ne bi govorila o pooštravanju mjera, već o kontroli i boljem pridržavanju postojećih mjera. 

Pročitajte više