Bulj o ulasku Hrvatske u Schengen: Tu je bilo trgovine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MIRO BULJ, saborski zastupnik Mosta i gradonačelnik Sinja, u Studiju uživo N1 televizije komentirao je aktualne političke teme. Što se tiče obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, rekao je kako osobno nije bio na konzultacijama u saboru i smatra kako Hrvatska ne treba prihvatiti obuku ničije vojske, pogotovo u ovoj situaciji.

"Hrvatska je mala država koja ovisi o turizmu. Da, treba pomoći Ukrajincima humanitarno, međutim, u vojni sukob Hrvatska se ne treba uvlačiti i ja ću glasati protiv toga", kazao je Bulj i dodao da bi obukom ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj ugrozili građane. Napomenuo je kako "nama 20 posto BDP-a čini turizam i da si ne smijemo stavljati metu na hrvatski narod".

Ponovio je da treba pomoći na humanitarni način, ali ne ulaziti u vojni sukob jer je to pogrešno te da "trebamo gledati interes hrvatskog naroda".

Bulj kaže da je on prije svega hrvatski igrač

Na pitanje hoće li premijer Plenković za svoju odluku skupiti dvotrećinsku većinu u saboru, Bulj je odgovorio da "premijer mora shvatiti kako ne smije PR metodama stavljati stigmu na zastupnike i nazivati ih proruskim ili proputinovskim igračima".

"Ja sam prije svega hrvatski igrač i znao sam, za razliku od njega, u pravom trenutku procijeniti gdje trebam biti i bio sam u rovu u obrani Hrvatske. Tako i sada mislim da je primarni interes sigurnost hrvatskog naroda."

Sinjski gradonačelnik smatra da je ova situacija samo paravan kako bi narodu skrenula pozornost s drugih, teških problema.

Zbog ulaska Hrvatske u Schengen morala se ugasiti sisačka rafinerija, smatra Bulj

O padu MiG-a Bulj je rekao da se u ratno zrakoplovstvo dugo nije ulagalo, kao ni u ostatak vojske, a pogotovo u vojnike. Dodao je da moramo hitno rješavati probleme i povećati ulaganja u sve rodove vojske.

Vjeruje kako tek sad trebamo vidjeti što Hrvatska dobiva ulaskom Schengen, pogotovo u ovoj krizi. Smatra i da se zbog ulaska Hrvatske u Schengen morala ugasiti sisačka rafinerija i da je pitanje jesmo li štitili nacionalni interes Hrvatske, pogotovo energetsku neovisnost i prehrambenu neovisnost. Uvjeren je da je za ulazak u Schengen bilo trgovine u obliku gašenja sisačke rafinerije.

"Plenković se želi pokazati kao veliki, uspješni čelnik u Europskoj uniji", smatra Bulj. Dodao je kako su prodani nacionalni interesi države poput energetske samodostatnosti. Podsjetio je i na to da je tražio od vlade da se krajevima u kojima nema plina daju vaučeri kako bi građani plaćali električnu struju jeftinije.

Pročitajte više