Butković: Pandemija je ubrzala digitalizaciju

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) u Opatiji da je pandemija ubrzala digitalizaciju te istaknuo vladinu spremnost na poticanje toga procesa. Butković je ustvrdio da je pandemija ubrzala procese digitalizacije i ukazala na dinamičnost radnog procesa.

"Za rad online nužno je osigurati internet velikih brzina pa zakonodavnim okvirom nastojimo smanjiti administrativne prepreke za razvoj i izgradnju informatičke i komunikacijske infrastrukture", rekao je ministar.

Vlada je po njegovim riječima prepoznala izazov razvoja brzog i ultrabrzog širokopojasnog pristupa i donijela nacionalni širokopojasni plan, čiji dijelovi su okvirni nacionalni program razvoja širokopojasne infrastrukture i nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. 

Mornar: Samo novim tehnologijama možemo osigurati prosperitet

Na konferenciji za novinare pred otvaranje skupa predsjednik MIPRO-a Vedran Mornar ustvrdio je da je ideja te udruge promovirati tehnologije. Samo novim tehnologijama i reindustrijalizacijom možemo osigurati prosperitet zemlje, naveo je, ocjenjujući da je pandemija pokazala da "malo pretjerana orijentacija na turizam možda nije najsretnija". 

Predsjednik programskog odbora skupa i potpredsjednik MIPRO-a akademik Karolj Skala naveo je da je program ove godine usmjeren u skladu s osnovnim strateškim odrednicama EU, Svjetskog gospodarskog foruma i hrvatskih strateških usmjerenja vezanih uz reindustrijalizaciju. Važno je pratiti dramatične promjene su svijetu vezane uz razvoj tehnologije, rekao je. 

Ustvrdio je da je pragmatično pripremiti se za pametno gospodarstvo koje se oslanja na zelene tehnologije i nove paradigme. MIPRO želi i dalje promovirati nove ICT tehnologije i pomoći u razvoju i transferu prema gospodarstvu, zaključio je.

Na ovogodišnjem skupu sudjeluje 12 pozvanih predavača, a izložit će se 293 rada 753 autora iz 37 zemalja, rekao je Skala. Slogan ovogodišnjeg skupa je "ICT u pametnim i zelenim digitalnim ekosustavima". Skup traje do 27. svibnja.

Pročitajte više