Čačić: Plenković i HDZ nisu bili sretni kad se otvorila priča sa Žalac

PREDSJEDNIK Reformista Radimir Čačić je u razgovoru za N1 rekao da se zalaže za obavezno cijepljenje.

"Ja sa za, oduvijek"

"Ja sam za, oduvijek. O tome sam puno puta govorio. Booster je već pravilo igre. Idemo prema lijeku, bit će izrazito skup. Priča o testiranju, ljudi ne znaju omjere cijena, testiranje je 10 puta skuplje od cijepljenja. Igramo se s milijardama, ovaj covid nas je koštao 40 milijardi", rekao je Čačić osvrćući se na izjavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koja je rekla da je vrijeme da se razmisli o obveznom cijepljenju.

 

Čačić je komentirao i rezultate nadzora u DORH-u vezano uz aferu Softver, odnosno predmet bivše ministrice Gabrijele Žalac.

Kazao je da na posljednjem koalicijskom sastanku održanom u utorak o cijelom slučaju "nije izrečena nijedna riječ".

"Nemamo razloga da tražimo smjenu Hrvoj-Šipek, ali ni da velimo da je sve ok"

"Moj stav, a vjerujem da će takav biti i stav stranke, jest da nemamo razloga da tražimo smjenu, ali nemamo razloga ni da velimo da je sve ok, jer nije. Bit ćemo suzdržani", rekao je Čačić, dodajući da u toj priči "nema nevinih".

"HDZ ni premijer nisu bili sretni kad se otvorila priča sa Žalac"

"HDZ ni premijer sigurno nisu bili pretjerano sretni kad se otvorila priča sa Žalac, ali u tom kontekstu vjerujem i USKOK-u i DORH-u da nisu pod utjecajem vlasti i politike zaustavili tu priču prema Olafu, ali to što ja vjerujem ne znači da nema velike štetne posljedice i unutar zemlje, a da ne govorim o EK. Ovo je žuti karton, sljedeći će biti crveni pa će nas koštati par stotina milijuna eura", kazao je.

"Nema zakona bez sankcija"

Komentirao je i izmjene Zakona o zaštiti pučanstva.

"Priču su pokrenuli Bulj i Petrina, kasnije se nadogradilo još nekoliko njih pa se otvorila mogućnost za vrstu lavine da se to razvije u potpuno nipodaštavanje pravnog sustava bilo kakvih normi. Nema zakona bez sankcija, to su rekli stari Rimljani, sve drugo su preporuke. Da, sankcije da", poručio je Čačić i dodao da je to trebalo napraviti odmah.

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Zorana Milanovića koji covid-potvrde smatra besmislenima.

"Milanovića se ne može sankcionirati"

"To može biti njegov stav, ali suprotstavljati se zakonskom okviru ne može. Može imati svoj stav, čuli ste ga, za cijepljenje je", rekao je Čačić, dodajući da predsjednik ima imunitet.

"Njega se ne može sankcionirati", dodao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više