Čačić o HDZ-ovom varaždinskom županu: Od muškaraca uglavnom dobije batina

Screenshot: N1

PREDSJEDNIK Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao pozive oporbe za nacionalizacijom Ine.

"Zakonski okvir dozvoljava nacionalizaciju. Ako se vlada ikada na to odluči, ona to može učiniti, ali to se neće dogoditi. Što se tiče istražnog povjerenstva, tu priču smo čuli već nekoliko puta. Oporba nalazi način da postavi isto pitanje i otvori temu s nečim što nije sudski postupak. To je politička igra koja nikada do sada nije ništa ostvarila. Ipak, to ne znači da ona nema svoju svrhu. Neće donijeti rezultate, ali ostavit će temu otvorenom", rekao je Čačić.

Sve što se dogodilo je posljedica potpune destrukcije sustava, smatra on.

Čačić: Očito je da se novac izvlači

"Vlada je tome dala svoj doprinos, jer je u ovih proteklih par godina dozvoljeno nešto na čemu su Mađari oduvijek inzistirali. To je da potpuno obezvlasti Upravu i sve svede na predsjednika Uprave i izvršne direktore. Još dok sam ja bio ministar gospodarstva, oni su inzistirali na tome, ali sada im je to uspjelo. Pokušavalo se i prije ove afere prenijeti sve ovlasti u Budimpeštu. Posljednjih nekoliko godina povrat na kapital u Ini bio je dva i pol puta veći jer je očito da se izvlači novac. Sve do sada bilo je sisanja novca iz Hrvatske i prebacivanje u Mađarsku. Sve su to tolerirali Nadzorni odbor, Uprava i vlada", naglasio je Čačić pa dodao:

"Mi to nismo trebali dozvoliti. Ovo što je Plenković govorio, o tome kako privatizacija nikada ne bi započela da je on bio premijer u to doba, jednostavno nije istina. Tadašnji ugovor o privatizaciji, gdje je sve kontrolne mehanizme zadržavala Hrvatska, je totalno destruiran. Serija HDZ-ovih vlada omogućila je da sva prava budu na mađarskoj strani. Na kraju je Plenković tu priču završio. Razumijem da on mora braniti svoju poziciju, ali ona je neobranjiva."

O HDZ-ovom varaždinskom županu: Kad su u pitanju muškarci, uglavnom dobije batina

Čačić je komentirao i slučaj HDZ-ovog varaždinskog župana Anđelka Stričaka koji je ozlijeđen u tučnjavi u ugostiteljskom objektu.

"On je prije svega trajno prisutan u kronikama zbog nasilja nad ženama. Kad su u pitanju muškarci, uglavnom dobije batina. Imate nekoliko slučajeva obiteljskog nasilja, policijske izvještaje, pa povlačenje tužbe od strane supruge. Imate i neanonimnu prijavu jedne gospođe koja ga je prijavila zbog zlostavljanja, nasilja i silovanja. To je na kraju sve odbačeno", rekao je Čačić i zaključio:

"On je notorno nesposoban tip, čije je obrazovanje tri godine u milicijskoj školi, nakon čega je postao policajac. To ne kažem ja, već policija. Sve to piše u prijavi. O njemu se ne priča jer je policajac i došao je iz tih krugova. Plenković je rekao da je shvatio kako je on napadnut. Pa to je ispod svake razine."

Pročitajte više

 

Pročitajte više