Capak: Imali smo sastanak s Plenkovićem o stanju s koronom

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DANAS je u vladi održan sastanak na temu korone, a ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je o čemu je bilo govora i zašto je do sastanka došlo.

"Mi smo imali sastanak s premijerom da ga informiramo o situaciji kakva je u svijetu, kakva je u Europi i kakva je kod nas što se tiče korone. Mi imamo blagi porast broja slučajeva, što nije zabrinjavajuće jer se radi o blažem obliku korone, omikronu, iako nam se brže šire nove varijante, ali razloga za zabrinutost nema", rekao je Capak u Dnevniku Nove TV u koji su ga zvali da priča o koroni i mjerama, premda uopće nije jasno tko traži vraćanje mjera. 

Uporno pitali Capaka o novim mjerama, on kaže da zasad nema potrebe za tim

No na Novoj TV su ga pitali upravo to - razmišlja li se o vraćanju nekih mjera. 

"Pažljivo pratimo situaciju iz dana u dan i zasad nema potrebe da se uvode neke nove mjere", odgovorio je Capak.

Šef HZJZ-a je upitan i što možemo očekivati na jesen. 

"Mi smo stalno na oprezu i preporučujemo građanima da budu na oprezu. Cjepivo im je na raspolaganju. Tijekom sezone pretpostavljamo da se neće dogoditi neka nova promjena da dođe malignija varijanta, a na jesen ćemo, u skladu s onim što ćemo saznati tijekom registracije novovarijantnih cjepiva, Pfizer i Moderna, napraviti preporuke za cijepljenje", kaže ravnatelj HZJZ-a.

No potom je Capaku ponovno postavljeno pitanje o mjerama. Iako je rekao da se sada ne razmišlja o novim mjerama, pitali su ga "što je prvo na stolu kada bi se vraćale mjere". 

Capak: Prvo bi se vraćale maske, ali u ovom trenu ne razmišljamo o tome

Capak spremno odgovara da bi se prvo vraćale maske i smanjenje kontakata. No ipak naglašava da se u ovom trenutku o tome ne razmišlja. 

"Ovakva infekcija, visokozarazna, uvijek se sprječava smanjenjem kontakta, u tom slučaju će u prvom valu doći maske, smanjenje kontakta, ali u ovom trenu ne razmišljamo o tome. Blaga je varijanta, ne pune nam se bolnice, trebamo razmišljati o tome ako nam dođe neka nova varijanta koja će biti malignija od ove", rekao je Capak.

Dalje je Capaku postavljeno pitanje "moramo li strahovati da će neke zemlje uvesti restrikcije s obzirom na broj zaraženih jer nam stiže turistička sezona". 

Capak odgovara: 

"Ta mogućnost postoji, i još uvijek se prati incidencija po zemljama i označavaju se zemlje bojama, ali ni jedna zemlja sada ne primjenjuje ni jednu od mjera koje su dopuštene. Mogućnost da sada netko to uvede, bez obzira na porast broja zaraženih, jako je mala."

Pročitajte više

 

Pročitajte više