Capak objavio koje dvije mjere bi se mogle ublažiti: "Brojke rastu, sve je moguće"

Foto: Robert Anic/PIXSELL

RAVNATELJ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govorio je za Dnevnik Nove TV o situaciji s epidemijom, cijepljenju, britanskom soju i popuštanju mjera.

"Imamo alokaciju od Pfizera, obećanje od Moderne da će do kraja trećeg mjeseca isporučiti 55.000 doza, a kod AstraZenece imamo mali poremećaj, malo su smanjili brojku najavljenih doza pa opet povećali... Što se tiče daljnje isporuke, nemamo trenutno nikakve planove.

Nakon što je jučer stigla informacija da će AstraZeneca smanjiti isporuku u drugom kvartalu, pogledao sam njihove tablice i tu još nema Hrvatske jer je riječ o isporuci za cijeli EU. Zapravo, nema nikakvog smanjenja nego je vidljivo povećanje broja doza za isporuku pa se nadamo da ćemo puno bolje proći u drugom kvartalu nego u prvom", kaže Capak. 

Izvlačenje više doza iz bočice?

Kaže kako se dodatna, 7. doza cjepiva može izvući iz bočice ako se radi s kvalitetnim špricama. 

"A mi ih imamo, kupili smo najkvalitetnije moguće. Radimo na preporuci da se izvuče sedma doza", kaže. 

Ističe kako se kod AstraZenecinog cjepiva pokazalo da kasnije davanje druge doze pokazuje bolji imunološki odgovor. 

Britanski soj

Što se tiče raširenosti britanskog soja koronavirusa u Hrvatskoj, Capak kaže kako je on već među nama. 

"Nažalost, mislimo da je proširen jer prve potvrde ovog soja su s čitavog teritorija Hrvatske. Informacije o tome koliko ga ima i na kojim mjestima moći ćemo popuniti jer smo dosta uzoraka poslali na analizu. Ali, rekli bismo da je proširen po cijelom teritoriju Republike Hrvatske", objašnjava. 

Naveo je i kako je moguće da je porast broja novozaraženih ovog tjedna manja oscilacija. 

"Danas je nešto više novih slučajeva nego smo očekivali, mogao bi to biti i znak da se brojke povećavaju, sve je moguće, može se vratiti i plato i nastaviti silazni trend, ali teško je predvidjeti. Vidjet ćemo što će se događati u narednih nekoliko dana", kaže Capak. 

Dvije mjere bi se mogle popustiti

Ističe kako u svim zemljama u okruženju brojke trenutno rastu. 

"Teško je vjerovati da će se nama nastaviti silazni trend", zaključuje ravnatelj HZJZ-a. 

Ipak, potvrdio je da se razgovara o otvaranju terasa ugostiteljskih objekata u cijeloj zemlji kao i daljnjim popuštanjima mjera vezanim za sport.  

"Konkretnije ćemo to znati sutra", rekao je.

Podsjetimo, kako je doznao Index, najizvjesnije je da će se otvoriti sport u zatvorenom za djecu, ali otvaranja bi trebalo biti i za ostali sport na otvorenom. Ipak, prema Indexovim informacijama, sport u zatvorenom se neće potpuno otvoriti. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više