KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Capakova zamjenica: Dva su razloga zašto brojke zaraženih ovako rastu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DANAS je u Hrvatskoj zabilježeno 16 tisuća novih slučajeva zaraze kad se zbroje PCR i antigenski testovi. Što očekuju epidemiolozi i trebaju li nam strože mjere? Evo što je u razgovoru za RTL Danas rekla Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

"Već neko vrijeme očekujemo tako velike brojke. Ta omikron varijanta, koja se, izgleda, četiri puta brže širi od delte, a delta je već bila zaraznija od osnovne varijante, to je jedan razlog, a drugi je razlog što omikron izbjegava imunološki odgovor koji smo stekli cijepljenjem i preboljenjem", objasnila je Pavić Šimetin.

Tko ima prednost u testiranju?

U trenucima kad se ne stignu svi testirati čak ni prije nego što ozdrave, Pavić Šimetin je rekla i tko ima prednost pri testiranju, posebno s obzirom na potrebu dobivanja covid-potvrde.

"Radnici u zdravstvu i socijali, osobe koje su smještene u ustanovama, u kolektivima za starije i nemoćne, pacijenti koji idu na planirane postupke koji generiraju aerosol... Također bi prednost imale starije dobi. Osobe koje bi primile booster nemaju ni potrebe dokazivati i da dobivaju digitalnu covid-potvrdu na temelju PCR-a", kazala je.

Jesu li škole žarišta zaraze? "Škole uvijek prate ono što se događa u društvu"

"Opcija da se što više ljudi zarazi za Hrvatsku nije dovoljno dobra zato što imamo malu procijepljenost. Za stariju populaciju bi mogla biti jako riskantna", rekla je dalje Pavić Šimetin pa dodala: "To je puno lakše u zemljama koje imaju puno veći cijepni obuhvat. Ali zato imamo mjere koje su na snazi, kojih se treba pridržavati."

Na pitanje jesu li škole postale žarišta zaraze odgovorila je: "Škole uvijek prate ono što se događa u društvu. Najčešće se takve situacije u pojedinim školama događaju zbog djelatnika koji budu u velikoj mjeri u samoizolaciji ili izolaciji i zbog toga se onda ne može održavati nastava u učionicama."

Pročitajte više