Časnama u Zagrebu došao račun za plin od 25.000 kuna: "Živimo od božje providnosti"

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

NA adresu zagrebačkog Samostana svete Klare stigao je račun od 25 tisuća kuna.

Ovih dana na adresu zagrebačkog Samostana svete Klare stigao je račun za plin za prosinac 2021. godine u iznosu od nevjerojatnih 25 tisuća kuna, piše Dnevnik.

Trenutno u samostanu boravi 17 časnih sestara koje, kako same kažu, žive skromno, a plin koriste za grijanje i kuhanje.

Kako je za Dnevnik.hr kazala sestra Hedviga, grijanje redovito isključuju oko 19 sati, a na spavanje odlaze oko 21 sat.

"Uvijek ranije ugasimo grijanje i moram priznati da nije baš ugodno. Osim toga, znamo često isključiti grijanje i tijekom dana, zaista pazimo na svaku stavku uštede. Nismo mogle ni slutiti da će nam biti isporučen toliki račun", kazala nam je Hedviga.

Kažu da plin koriste samo za kuhanje i grijanje

Klarise predstavljaju klauzurni kontemplativni red, neprofitabilnu zajednicu koja nema mjesečni prihod ni mirovine. Zanimljivo je i da im je za prosinac 2020. godine isporučen račun za plin u iznosu od 7433 kune. Kako su kazale, nisu trošile više.

"Živimo od Božje providnosti, zadovoljne smo s malo i skromno. Račun koje smo dobile nije nimalo skroman i nije tolika potrošnja u našem kućanstvu za kuhinju. Plin koristimo kao svaka obitelj, samo za kuhanje i grijanje. Uložili smo puno za priključak, bilo bi sad nepošteno da nas prisile da ga ne koristimo", navode časne sestre iz Samostana svete Klare.

Hedviga će u petak na razgovoru u Plinari pokušati objasniti da bi plin za njihovu zajednicu trebalo obračunavati po cijenama za obitelji.

Iz Gradske plinare zasad nema odgovora.

Pročitajte više